Monday, October 19, 2009

Tanggungjawab


Masa aku bujang tak lama dulu, aku telah set beberapa kriteria utk bakal girlfriend aku. Among the criteria are: menarik perhatian aku, pandai blend in dgn org ramai, bukan anak pertama dalam keluarga dan ada lagilah yg lain. And of coz, Erma have most of the criteria.

Mesti ada yg tanye knape perlu girlfriend aku kena pandai blend-in dgn org ramai? Well itu bersangkut paut dgn keluarga aku yg besar. Bkn adik beradik aku but famili mak bapak aku.
Kenapa plak perlu bukan anak pertama? Itu senang jer. Aku anak sulung dari dua beradik dalam keluarga ayah aku yg kecik jer. Dah tentu mak bapak aku akan harapkan aku bila aku dah besar dan mak ayah aku dah tua. Adik aku masih belajar. So dah tentu aku org harapan mak ayah aku skrg ni. Mak aku dah berumo 64 tahun manakala ayah aku berumo 69 tahun. Ayah aku bkn ble drive jejauh lagi dah. Mata x nmpk. Malam pun x ble drive keta sbb silau. Mak aku? She’s the typical type of house wife. Masak, menjahit, jaga anak & other household work, you can count on her. Tp bile bab drive keta, computer savvy and other technical things, you can count her out. So apa patut aku buat? Korg pk ar sendiri.

Aku bersyukur dpt Erma. She definitely complete me. She understand my situation. Sblm kitorg kawin, aku ada bgtau my situation and she fully understand it. Dia jugak bgtau her situation, so aku pon fully understood it.

Unfortunetely, among her situation - eventhough Erma anak kedua dlm keluarga.... tp dia mcm anak pertama dlm keluarga. Erma ada 4 adik beradik; seorg abg, seorg adik perempuan, 2 org adik lelaki. Dari 5 beradik ni, 3 dah kije. Sorg tgh separuh kerja separuh blaja & sorg lagi keja kat kg sambil jg mak abah. Reason ngape aku ckp Erma cam anak pertama is that abg sulung dia ni sejak start kije pas abis blaja, dia MIA. So... pape, mak abahnye harapkan Erma lah. Kekadang aku bengang gak. Semua nak harapkan Erma. But bile aku pk balik, kesian pun ade. Kesian lagi aku tgk mak abah yg mengharapkan anak sulung dia buat mcm yg aku nak buat. So lama2 aku paham sendiri lah.

Alhamdulillah, sejak Abg Erma aka Gudik dah kawin ni. He’s more involve in family matters. Mungkin bile dah berkeluarga ni, dia dah berubah harapnye. Go Gudik!

Itulah tanggungjawab sebagai seorg anak. If anak ramai dan memasing bertanggunjawab terhadap mak bapaknye. Alhamdulillah, sejuk hati mak bapaknye.

Knape aku cite semua ni?

Sbb aku bengang.

Aku bengang dgn org yg x paham situasi aku & Erma. Aku, sbgai wakil mak ayah aku kena la involve dgn most xtvt keluarga aku buat. Tp itu x bermakna aku x adil dgn program keluarga Erma. Aku sanggup x tlg wedding kazen aku, Ezuan sbb clash dgn wedding kazen Ema, Wiena. Ezuan tu among kazen rapat aku tau. Itu 1 contoh jer. X masuk yg lelain.

Aku bengang bile ada org tanya wife aku bile diorg buat sudden plan and unfortunetely aku & Ema dah ada plan lain yg dah kitorg plan way earlier, ble plak org ni ckp “asyik belah an jer”. For the record, aku ngan Ema x simpan rahsia between us. So apa jer crite, aku dan Ema akan berkongsi cerita. Org ni x tau agaknye erti berkeluarga rasanye. Org ni jgk penah bwk mulut nak laga2kan Erma ngan makcik2 dia. Smpai nangis ar Erma masa tuh. Aku mmg nak maki jer org ni. Tp Erma larang. Nasib baik ler sedara. If x, sorry ler aku nak berbaik2 dgn dia.

Harap bile org ni dah kawin, dia akan faham tanggungjawab sebagai sorg anak & jugak menantu. Jgn jadi menantu hantu dah. Hehe....

5 comments:

j or ji said...

bro,gua kalau nak citer hal2 macam ni...setiap bulan gua kene update blog! hehe..series!
bukan senang nak puaskan hati semua orang.especially orang tua kita yang maha halus sensitivitinya.
gua betul2 kene bersabar dan gua harap lu pun.
tapi kenkadang,gua meletup jugak!
:p

lilysuhaily said...

salam abg an, sy rasa abg an ckp psl sy ni. bengang ngan sy? frankly sy xde niat langsung dgn ayat “asyik belah an jer”. zero feeling. sy cuma quote balik. tp kalau smpai bengang, sy minta maaf sgt. xde niat pun nk mengapi2kan. xde niat pun nk jd penyebok. yg pasal laga2kan between makcik2 tu, perkara ni dh jadi lain bila dh byk org menyampaikan.
again, sy minta maaf. Moga Allah memberkati kita semua.Amin..

CikPuanMiera said...

aaa.. Go Gudik.. =)

knapp said...

go go gudik
heheheh

moze said...

j: mmg le besabo. If x, dah meletop dpn org dah. Anyway thanks bro!

Lily: Tho quote dr org, x bermakne cara penerimaan org akan same. Lain org, lain caranya. If betul sbb dah byk org menyampaikan menyebabkan jd lain, oklah.

Cik Puan Mira & Knapp: aah.. puji le diri sendirik! (Nasib baik aku x kena blasah..kena blasah dlm PES ok lah, eh Gudiki!).

Mmg susah nak puaskan semua org...