Monday, November 23, 2009

Rupanya....: The Summary Final part

Fuh... nak update blog pon take time... ingat pas aku tulis post Rupanya...: The Beginning Part 1, aku ble sambung tulis blog bile free. Sekali.... aku xder free time. Bz beb.

To summarize the whole story:
  • Erma masuk dewan bersalin pkl 10pm setelah 2 jam ke hulu-ke hilir dlm wad bersalin. Dgn berjalan, Erma dpt mengurangkan rasa sakit bersalin sambil aku ble suap dia mkn mlm - roti gardenia coklat dgn air mineral.
  • Erma selamat bersalin pkl 10.31pm. Baby menangis setelah selamat dilahirkan. Aku menyaksikan semuanya. Aku berada di sisi Erma sepanjang proses bersalin. Owh ya, Erma slamat bersalin baby perempuan.
  • Anak kami selamat lahir pada pukul 10.31pm, 31.10 tahun 2009. Tak sangka masa dan tarikh kelahiran bila diterbalikkan adalah sama.
  • Due to premature birth, baby kami perlu dimasukkan di NICU due to grunting. Means masa bernafas ada bunyi. If xder bunyi grunting tu, baby kami bole discharge mcm baby lain coz baby lahir 2.33kg which is good weight for a premature baby. Normally premature baby weight are lower than 2.1kg.
  • Dari pkl 11pm sampai la pkl 1am, aku menemani baby hingga aku lupa yg Erma akan di masukkan ke wad. Sungguh asyik aku dgn baby. Aku x sedih baby masuk NICU. Its for her best condition gak. Yg aku risau, perception other people bile dgr "masuk NICU". Thats y aku blackout all info to all ppl even to our parents. Aku bgtau parents aku bile Erma slmt bersalin & the rest of the info esoknya baru aku bgtau semua.
  • Aku daftar kelahiran baby pada 03.11.09. Aku namakan anak kami Ayra Ashadeeya which means Ayra - Respectable. Ashadeeya - Princess, Cute & beautiful. We are going to call her Ayra.
  • Ayra selamat keluar dari NICU genap umurnya seminggu.
  • Seminggu seterusnya Ayra ada dirumah kami. Our mums menemani kami dari ahad 1 Nov hingga 8 Nov. My mum teman hingga 4 Nov sbb dia nak kena pack utk menunaikan haji. But on the 11 Nov, dia dtg blk KL.
  • Ayra & mommy blk Selama on the 15 Nov - my birthday.

AllahuAkbar. Mmg hebat ciptaan tuhan. Aku telah menyaksikan dari Erma mengandung hinggalah bersalin. Sungguh hebat ciptaan tuhan. Aku panjatkan kesyukuran atas anugerah yg tak ternilai ini. Skrg aku bertukar status menjadi seorg ayah.

Aku berterima kasih pada semua yg dtg melawat, yg bg present utk Ayra, yg doakan keselamatan Erma & Ayra sepanjang 2-3 minggu ni. Budi baik korg mmg aku x ble balas.

Thanks all.

P/s: Erma marah dgn aku. Sbb hari sabtu tu smpai pagi ahad, aku memakai baju Metallica - Death Magnatic. hehe Ayah yg brutal.

Thursday, November 12, 2009

Rupanya....: The Beginning Part1

Fuh!! lama giler x update blog nie...
If korg tgk fesbook aku, korg mesti dah tau apa yg dah terjadi pada aku & especially Erma.
Yup! Erma dah slamat beranak. Betul rupenye kata mak aku dan adik bradik dia... mmg bile kaki Erma nye bengkak surut jer terus Erma sakit nak beranak.
Semuanya bermula pada pagi sabtu 31.10.09. Erma ngadu sakit kat bawah perut. Aku ingat dia sakit cam biasa. Pas jer mandi, x sakit lagi.
Maka teruslah kami bersiap ke Celcom Jln. Ampang and then Lot 10. Pada mulanya, x sakit sgt. Adela aku baca dlm buku panduan ibu bapa keluaran majalah Pa&Ma. Kemungkinan Erma ni sakit sbb baby turun dan himpti pundi kencingnye.
Niat utk membeli foundation (bedak muka tau) x tercapai. Selepas jer lunch x best di foodcourt Lot 10, Erma mengadu sakitnya makin teruk. Terus la kami blk ke umah. Then g klinik.
Doc ade tanye, ade pecah air ketuban ke x? sakit camane... etc. Mmg Erma xder pecah air ketuban....dia rasa la. So doc pon ckp benda yg sama - baby tgh nak turun & himpit pundi kencing. Bagi ler antibiotik. Blk umah, Erma pon mkn. Petua kena mkn tembikai la sapu olive oil & tuam kain pada tempat sakit, namun tetap x memberi kesan positif.
Erma makin sakit. Kedua2 mak aku & Erma membayangkan apa yg mereka bgtau pada mulanya - Erma nak beranak.
Lebih kurang pkl 8 mlm, aku pun menghantar Erma ke hospital Selayang. Destinasi - wad bersalin. Smpai jer sana, selepas nurse cek Erma, nurse tu panggil aku
" Encik nak daftar isteri encik wad kelas 2 atau 3?" Setelah tgk rate kelas2 tersebut, aku pon pilih ar kelas 2.
" Encik pegi ke wad kecemasan utk byr deposit utk pendaftaran"
Smpai jer kaunter bayaran di wad kecemasan, aku masih kompius. "Bini aku ni nak beranak ke?" kataku dlm hati.
Dgn x sedap hatinya aku pon bertanya pada pegawai bertugas di kaunter tuh. " Encik , boleh tlg telefon wad bersalin sbb saya nak kompemkan, betul ke isteri saya nak beranak ni? Ataupon utk cek jer?"
Terus je Aizuddin (nama pegawai tersebut - thanks bro!) kol wad dan bertanye. Setelah bertanye, terus dia bgtau, "Isteri encik mmg nak bersalin tuh"
Dlm hati ku, "Aiyamak! mcmane ble jadi cam ni?" Setelah membuat bayaran dan kembali ke wad bersalin, aku pon terus menunggu Erma.....
Panjang cerita ni beb! nnti aku smbg lagi k! hehehe.....

Friday, October 30, 2009

Tanda-tandanya...

!!!!
Bengkak!
Kaki Erma dah bengkak (lagi!)...
Tetibe pagi td dlm kesibukan aku nak g kije....
"Erma: Abg... cuba tgk kaki..
Aku: Aik? Dah surut bengkaknye? (Dlm hati: Alamak!! Rilex An..rilex! Cover Line cepat!) Ala... blm lagi ni. Syg sabar eh...Pape bgtau abg tau! Syg Ok?
Erma: Ok...pape nnti org bgtau abg k.."
Aku gubra gak le pagi td... Smpai opis trus aku tanye bekas2 & sedang pregnant ladies kat opis aku psl Erma. Bkn ape..weekend lepas mase kat umah m ngah aku d jb (belah an lagi...), mem & m cik2 aku semua ckp benda yg sama:
"Eii..bengkaknye kaki awk Erma! Dah x lama lagilah tu....Surut je bengkak tu nanti beranak la awk..."
Gulp!
Itu yg bermain dlm pikiran aku sepanjang perjalanan ke opis pagi tadi. Bkn apa.. takut time Erma nak branak, aku xder kat sisi dia je...Bkn x ready lagi ke apa...
So opismate aku bgtau yg bile dah surut bengkak 2nd time, then akan bengkak blk. Then baru akan beranak..
Owh..chenggitu plak tanda2 nak branak. Manela aku tau.. Bknnye ade pengalaman pun lagi. First time beb!
So guys... Doakan moga Erma & baby slamat masa deliver nanti k! Thanks in advance. Doakan la moga aku x pengsan ke...lagi over dr Erma ke...or mcm Ross kena sigung dlm cite Friend bile Rachel nak branak. Ross ble ckp: "u dont have any idea how painful it is" If aku ckp mcm tu time2 mcm tu, mau Erma terajang je aku agaknye....hehe

Wednesday, October 28, 2009

Liverpool 2 - 0 Manchester United: Torres..Torres

If ade good thing com out from the game for us is that we show them who we are now mcm dlm gmbr kat atas ni.
MATCH FACTS:
Liverpool
Shots (on goal): 16 (5)
Saves: 3
FOULS COMMITTED: 20
Corner kicks: 5
Offsides: 1
Possession: 43%
Yellow Cards: 1
Red Cards: 1
Manchester United
Shots (on goal): 8 (3)
Saves: 3
FOULS COMMITTED: 13
Corner Kicks: 1
Possession: 57%
Yellow Cards: 3
Red Cards: 1
Aku ble bg mcm2 alasan yg contribute to kekalahan MU di Anfield. Dari 'Jetlag' balik dari Moscow hari Khamis lepas, Fletcher yg lom fully fit utk main, Ferdinand form yg mcm yo-yo, Ref? ..x byk membantu kalo tgk dari match stats kat atas ni dan mcm2 lah alasan lagi.
Tp as a diehard MU fan, aku mengaku yg the better team won the game. Liver control the midfield in the 2nd half yg contribute to kemenangan mereka.
Bole lah mereka riak dgn rekod kemenangan 3x berturut2 ke atas MU dlm 22 tahun. Tp...MU x perlu riak dlm masa 22 tahun ni, kite dah buat 4 kemenangan berturut2 sblm season lepas. Itu x termasuk rekod2 lain. MU x perlu riak pasal tu.
Mcmane lepas ni?
Ada beberapa soalan aku nak tanye those betul2 Liverpool supporter..
If Gerrard x sempat baik esok, can Liver reach knock out stage UCL? Jgn lupe..Lyon bknlah lwn yg senang utk ditundukkan ditempat sendiri.
Mcmane plak dgn Fulham? dan seterusnya...
Heheh...
MU have qualify to the knock out stage of UCL, so can Liver follow?
FB aku, phone aku..senyap beberapa hari b4 last sunday game. Ade yg tukar team, dah x sokong Liver lagi..sokong Real lah, Barca lah etc...
Tp bile menang jer lwn MU...penuh inbox aku ngan sms2 bebudak Liver...Teruklah korg ni. Bile team korg kalah, mane pegi korg? Silence is golden konon. Sokong time team kuat jer buatpe... Baik korg sokong Kedah ke, Perlis ke Kelantan ke..at least ble ar tgk team tu main tiap2 minggu.
Semua sms tu senang je aku jwb:
"Best team won the game, but it doesnt meant that you have won the title!"
Glory Glory Man United!

Haji dan bulan November...

For those yg dah bace entry blog wife aku, mesti korg dah tau yg Mak aku akan berangkat ke tanah suci Mekah.
Tp bkn 26hb Oktober spt yg ditulis Erma, but defer to 18th November 2009. Dijangka pulang Insyallah 31 December 2009.
Byk perkara dah line up utk aku & Erma utk bln November ni. Kerja Kawin, Mak nak g haji, keje kawin kazen aku & persediaan utk Erma bersalin.
So... pas ni, paling jauh aku akan bawa Erma is Melaka, itupon kalau dia larat. Erma dah 34 minggu dah skrg ni. Skrg ni kire dah masuk minit pertama masa kecederaan. So kena la take lots of precaution measure.
Harap aku pun larat gak....hehe.

Tuesday, October 20, 2009

Alza di beri nama....

Haishh...
Bukan nama anak aku lah!
Aku pon x tau lagi laki ke perempuan, camana nak bagi nama... (Serious beb!)
Inilah nama Perodua MPV baru yang akan dilancarkan pada pertengahan November 2009.

Lebih kurang mcm ni le MPVnye
Utk further details...tunggu...
hehe

Monday, October 19, 2009

Tanggungjawab


Masa aku bujang tak lama dulu, aku telah set beberapa kriteria utk bakal girlfriend aku. Among the criteria are: menarik perhatian aku, pandai blend in dgn org ramai, bukan anak pertama dalam keluarga dan ada lagilah yg lain. And of coz, Erma have most of the criteria.

Mesti ada yg tanye knape perlu girlfriend aku kena pandai blend-in dgn org ramai? Well itu bersangkut paut dgn keluarga aku yg besar. Bkn adik beradik aku but famili mak bapak aku.
Kenapa plak perlu bukan anak pertama? Itu senang jer. Aku anak sulung dari dua beradik dalam keluarga ayah aku yg kecik jer. Dah tentu mak bapak aku akan harapkan aku bila aku dah besar dan mak ayah aku dah tua. Adik aku masih belajar. So dah tentu aku org harapan mak ayah aku skrg ni. Mak aku dah berumo 64 tahun manakala ayah aku berumo 69 tahun. Ayah aku bkn ble drive jejauh lagi dah. Mata x nmpk. Malam pun x ble drive keta sbb silau. Mak aku? She’s the typical type of house wife. Masak, menjahit, jaga anak & other household work, you can count on her. Tp bile bab drive keta, computer savvy and other technical things, you can count her out. So apa patut aku buat? Korg pk ar sendiri.

Aku bersyukur dpt Erma. She definitely complete me. She understand my situation. Sblm kitorg kawin, aku ada bgtau my situation and she fully understand it. Dia jugak bgtau her situation, so aku pon fully understood it.

Unfortunetely, among her situation - eventhough Erma anak kedua dlm keluarga.... tp dia mcm anak pertama dlm keluarga. Erma ada 4 adik beradik; seorg abg, seorg adik perempuan, 2 org adik lelaki. Dari 5 beradik ni, 3 dah kije. Sorg tgh separuh kerja separuh blaja & sorg lagi keja kat kg sambil jg mak abah. Reason ngape aku ckp Erma cam anak pertama is that abg sulung dia ni sejak start kije pas abis blaja, dia MIA. So... pape, mak abahnye harapkan Erma lah. Kekadang aku bengang gak. Semua nak harapkan Erma. But bile aku pk balik, kesian pun ade. Kesian lagi aku tgk mak abah yg mengharapkan anak sulung dia buat mcm yg aku nak buat. So lama2 aku paham sendiri lah.

Alhamdulillah, sejak Abg Erma aka Gudik dah kawin ni. He’s more involve in family matters. Mungkin bile dah berkeluarga ni, dia dah berubah harapnye. Go Gudik!

Itulah tanggungjawab sebagai seorg anak. If anak ramai dan memasing bertanggunjawab terhadap mak bapaknye. Alhamdulillah, sejuk hati mak bapaknye.

Knape aku cite semua ni?

Sbb aku bengang.

Aku bengang dgn org yg x paham situasi aku & Erma. Aku, sbgai wakil mak ayah aku kena la involve dgn most xtvt keluarga aku buat. Tp itu x bermakna aku x adil dgn program keluarga Erma. Aku sanggup x tlg wedding kazen aku, Ezuan sbb clash dgn wedding kazen Ema, Wiena. Ezuan tu among kazen rapat aku tau. Itu 1 contoh jer. X masuk yg lelain.

Aku bengang bile ada org tanya wife aku bile diorg buat sudden plan and unfortunetely aku & Ema dah ada plan lain yg dah kitorg plan way earlier, ble plak org ni ckp “asyik belah an jer”. For the record, aku ngan Ema x simpan rahsia between us. So apa jer crite, aku dan Ema akan berkongsi cerita. Org ni x tau agaknye erti berkeluarga rasanye. Org ni jgk penah bwk mulut nak laga2kan Erma ngan makcik2 dia. Smpai nangis ar Erma masa tuh. Aku mmg nak maki jer org ni. Tp Erma larang. Nasib baik ler sedara. If x, sorry ler aku nak berbaik2 dgn dia.

Harap bile org ni dah kawin, dia akan faham tanggungjawab sebagai sorg anak & jugak menantu. Jgn jadi menantu hantu dah. Hehe....

Friday, October 16, 2009

Happy Diwali!



For those who celebrating the festival of light, I wish you all a bright & prosperous Deepavali.
P/s: Deepavali..deepavali jugak, Raya tetap beraya. Bkn stakat beraya, kenduri kawin pon ade! Tapi pelik.... ngape xder yg invite aku dtg beraya hari Sabtu ni, eh? Semua pakat buat hari Ahad. Takut org mislead korg sambut Deepavali ker? hehe..


Thursday, October 15, 2009

Ayah! Selamat Hari Lahir!!

To my ayah...

I have sent my wish prior, during & now after your birthday. I wish your health, strength (bapak aku kuat orgnye! eventho kecik je orgnye) & of coz happiness always with mak (of coz). Amin.

You are the greatest dad I can ever wish for. I am bless/syukur being your son.

Soon, I'll follow your footstep. I will try my very best to become a great dad like you. Coz you have taught me well.

I will take care of my prince or princess just like you have taken care of me for all these years. I will not disappoint you, ayah. I will try to be as tough, rajin and other good quality which you have for my family.

Happy birthday, Ayah!



New car models coming our way!

For those who regularly check out Malaysia Automotive news, I believe most of you guys already know what Im babbling about, right?

Come mid November 09, Perodua will finally going to unveil their new model: the MPV. Currently using codename D46T, development of this model are on schedule and by early of Nov, media will be invited to take a peek on the new Perodua baby.





By the look of the photo spreading in the internet, seems like this mpv will definitely will be a hit. Not to forget with the marketing strategy of putting the price below than RM66K, it will definitely will be a major added point for the mpv. Already the selling of other mpv i.e. Avanza and Livina has drop as people are playing wait and see until this mpv launch.

Will it take on Exora market share? Most definitely will do. Among the factors are the price, branding power, and of coz...the engine capacity. Perodua mpv will be using 1.5L engine while Exora are currently using 1.6L engine. Just compare the size of both models, and you'll get what I mean. Having said that, with the recent launching of the new turbocharged CamPro CPS 1.6L by YDP Agung in Lotus HQ in UK, it still 'grey' in term of people reaction when the Exora will be equip with the new 1.6L turbocharge CamPro engine.

Since we're talking about Proton, do they have any new models roll up their sleeves? Other than the recently launch Saga SE, Proton are in the midst of finalizing the Persona facelift. Dont expect to much changes from the current Persona SE. After all its just a 'facelift'.

Is that all from Proton? Nop. Currently Proton are studying in rebadging the current Mitsubishi Lancer 2.0L. Sources says that if Mitsubishi Japan approve Proton proposal, we will ber seeing a rebadge Lancer (with Proton badge on it of coz) roll out from Proton plant somewhere mid of next year.


Price? Hey! other question please! hehe.. Well price do play a big factor in current scenario, right? Well.... with local assembly plus local supplier (which are supplying or the vendor technical partners supplying to MMC, of coz!) expecting the price to be in the region RM100K and below. But of coz there is a catch here... It come will lower spec than the Mitsubishi Lancer 2.0L with variance of 1.8L & 2.0L engine.

Other than the rebadge Lancer, Proton are studying on their latest model call Persona R. It will be a complete new Persona. Prototpye stage start 3rd quarter next year with launching expectings somewhere 2nd half of 2011.

How about other brand? Honda are also in the midst of preparing their new Civic. Expecting to hit the road 2nd half next year. Nissan also will be launching their locally assemble Splyphy soon.

I will update the development these models & other new models soon. In the meantime, enjoy your waits for the new Perodua mpv. Heard the model name start with an A... Care to guess?

Thursday, October 08, 2009

Malaysia July 2009 Sales Auto Trend

By Models


Top 10 Model sold
  1. Perodua Myvi - 9,370 units.
  2. Proton Saga - 7,312 units.
  3. Perodua Viva - 5,980 units.
  4. Proton Persona - 4,253 units.
  5. Proton Exora - 2,933 units.
  6. Toyota Vios - 2,611 units.
  7. Honda City - 1,649 units.
  8. Toyota Hilux - 1,305 units.
  9. Nissan Livina - 1,031 units.
  10. Toyota Avanza - 962 units.

YTD July 2009

  1. Perodua Myvi - 51,247 units.
  2. Proton Saga - 41,555 units.
  3. Perodua Viva - 36,633 units.
  4. Proton Persona - 24,563 units.
  5. Toyota Vios - 16,036 units.
  6. Honda City - 12,516 units.
  7. Proton Exora - 8,409 units.
  8. Toyota Hilux - 8,003 units.
  9. Toyota Avanza - 7,349 units.
  10. Nissan Livina - 7,156 units.

By Brands

Top 10 Brands

  1. Proton - 15,809 units.
  2. Perodua - 15,647 units.
  3. Toyota - 7,177 units.
  4. Honda - 3,675 units.
  5. Nissan - 2,278 units.
  6. Naza - 1,009 units.
  7. Mitsubishi - 639 units.
  8. Suzuki - 548 units.
  9. Isuzu - 440 units.
  10. Inokom - 437 units.

Totals - 49,790 units.

YTD July 2009

  1. Perodua - 92,693 units.
  2. Proton - 83,730 units.
  3. Toyota - 44,022 units.
  4. Honda - 24,151 units.
  5. Nissan - 14,698 units.
  6. Naza - 7,485 units.
  7. Mitsubishi - 3,590 units.
  8. Inokom - 2,841 units.
  9. Suzuki - 2,684 units.
  10. Isuzu - 2,616 units.

Totals - 291,379 units.

A few highlight:

  • Proton lead the table for the 2nd month running.
  • Myvi sales rose almost to 10k! and continue to be Malaysian's favourite car to buy.
  • Exora continue to rise on the table and has leads its segment (MPV) overtaking Avanza for the 1st time.

Wednesday, October 07, 2009

Malaysia June 2009 Auto Sales Trend

By models

Top 10 models
  1. Perodua Myvi - 7,749 units.
  2. Proton Saga - 6,402 units.
  3. Perodua Viva - 5,173 units.
  4. Proton Persona - 3,603 units.
  5. Proton Exora - 2,840 units.
  6. Toyota Vios - 2,299 units.
  7. Honda City - 2,002 units.
  8. Toyota Hilux - 1,275 units.
  9. Nissan Livina - 1,063 units.
  10. Toyota Avanza - 867 units.

YTD Half year 2009

  1. Perodua Myvi - 41,877 units.
  2. Proton Saga - 34,243 units.
  3. Perodua Viva - 30,653 units.
  4. Proton Persona - 20,310 units.
  5. Toyota Vios - 13,425 units.
  6. Honda City - 10,867 units.
  7. Toyota Hilux - 6,698 units.
  8. Toyota Avanza - 6,387 units.
  9. Nissan Livina - 6,125 units.
  10. Proton Exora - 5,476 units.

By Brands

Top 10 Models

  1. Proton - 14,065 units.
  2. Perodua - 13,191 units.
  3. Toyota - 6,463 units.
  4. Honda - 3,166 units.
  5. Nissan - 2,563 units.
  6. Naza - 767 units.
  7. Mitsubishi - 528 units.
  8. Inokom - 442 units.
  9. Suzuki - 418 units.
  10. Isuzu - 361 units.

Totals - 43,843 units.


YTD Half Year 2009

  1. Perodua - 67,921 units.
  2. Proton - 69,921 units.
  3. Toyota - 36,845 units.
  4. Honda - 20,476 units.
  5. Nissan - 13,933 units.
  6. Naza - 6,476 units.
  7. Mitsubishi - 2,951 units.
  8. Inokom - 2,404 units.
  9. Isuzu - 2,176 units.
  10. Suzuki - 2,136 units.

Totals - 243,087 units.













Tuesday, October 06, 2009

Kaum! Aum!!

Aku rasa lah kan... Selepas jer DSAI dipecat tahun 1998, mcm2 benda yg x pernah kite terpk akan terjadi di negara kita, boleh terjadi among others: Demonstrasi jalanan secara ganas, sumpah menyumpah, liwat & of coz racial tension.
Psl demonstrasi jalanan & others tu korg ble tafsirkan sendiri lah. Aku cuma nak touch psl racial tension jer. Bkn ape, aku nak ceritakan pengalaman aku psl duduk dlm masyarakat multiracial. If kite tgk skrg ni, Melayu, Cina & India dah mcm berpecah belah. Dulu perkara psl azan, kuil or other matter which related to racial matters, we discuss secara aman. If ader yg x puas ati, diorg akan buat demonstrasi secara aman or bentang kain rentang jer. Not like now...
Aku ni dibesarkan di estet. Bapak aku keja kat Sagil Estate, Tgkak, Johor. Tmpt aku ni kira dekat ar dgn Gunung Ledang. Air kat umah pon x payah byr coz pakai air gunung. Sejuk woo!! kalau mandi. Biasa la, if dok dlm estet, dah tentu ade cine, melayu & india kerja dlm estet tuh. Since bpk aku kerja middle class, So mcm dlm piramid mknn, kitorg ni kira dok tgh2 diantara mgmt & pekerja.
Mcm biasalah, aku mesti akan rapat dgn anak2 jiran umah bersebelahan & bersekolah kat Tgkak. Jauh gak ar. Kena naik bas dlm 2o min baru smpai skolah. Nak buat mcmane, pekan Sagil (masa tu ar) blm ader skolah menengah. So kena ar g jauh sket. So ramai kawan aku terdiri dari cina & india. Melayu pon ada gak, tp most of them kwn kat skolah jer since diorg ni dok Tgkak.
Rakan2 baik mase tuh (from tadika to secondary school) ialah Pratheep, Shah, Chai, Kevin, Azril, Leong, Surian, Mazlan a.k.a udit, Vishnu etc. Ni lah kengkawan aku dari kecik smpai ler masuk sek men. Kitorg mmg rapat, main bola, rounders, mandi sungai, swimming pool, ketuk ayam (wonder whether u guys know or not bout this game. ader nama lain but aku lupa), badminton, guli, perang2 among others. Even golf pon kitorg main. Cam biasa la, game yg kitorg main ikut musim. If tgh musim Piala Thomas, sebok lah main badminton etc.
Nak di jadikan cerita, Estet tmpt tinggal kitorg ni almost every year ade buat sukaneka. Mcm2 game ader. Bolasepak, tarik tali, lari dlm guni, merentas desa etc. Tp family aku slalu jd penganjur jer instead of participant. Tapi x tau camane, ada 1 tahun tuh, mak aku participate dlm tarik tali & menang plak tuh!! Then mgmt estet ni plan nak suruh bebudak estet ni assemble team bola utk participate. Aku pon organize ar satu team bola terdiri dari most of kwn2 aku & ader ar beberapa org yg nak cukupkan korum. 1 team kena ade 15 org. Ramai tuh!! (FYI, umah aku ni terletak betul2 dpn padang bola. So mmg, almost tiap2 petang mmg turun main bola.)
Last2 masa pendaftaran tuh ada 2 team jer. 1 team rojak (team aku ler tu) & 1 team consist of indian jer (most of them anak2 pekerja yg mmg ramai!). Mgkin tgk 2-2 team ni cam x balance jer. Kena ar pecahkan 2-2 team so that x berat sebelah. Dah selesai bahagi2 kedua2 team, undi pulak nak bezakan team. Team aku pakai baju & team lagi 1 kena bukak baju, so b4 kick-off amik ler gmbr....
Nmpak mane aku ker?
Since kitorg ni x penah main sekali, memang main buruk sekali ar. Dah mcm semut hurung gula. Mane bola tuh pegi, kerumun ar bebudak kejar bola tuh... Aku pon cam dah mls ar nak main. Jalan jer kat tgh padang smbil borak ngan kekwn aku. If ikutkan dr statistik (ceh! mcm ade jer) team aku mmg lauk ar. Nasib baik GK aku mmg superb ar. Ditambah ngan xde luck team lwn, team aku berjaya menang game tuh 1-0. Agak2 korg, sape la score gol kemenangan tuh, ek? heh heh..akulah org nye.
Sejak dari tu, kwn aku makin ramai. Bkn pasal aku score gol kemenangan, but since that game, kitorg yg main bola time tu continue main bola bersama pas sukaneka tuh.
Mmg ar ader gaduh2. Adat berkawan ar. But xder ar smpai menghina mencaci membunuh ke. Pas gaduh, kitorg kwn balik.
Eventho aku dah lost contact ngan most of kwn kecik aku, but aku still remember & bandingkan dgn aper yg terjadi skrg. Yg Cina brkwn ngan cina jer, yg india brkwn ngan india jer. Melayu? sama jugak la. Even Melayu pon berpuak2 gak. Sedih gak aku tgk. Tp nak buat mcmane, korg sendiri yg nak jadi mcm tuh.
Bwk2 ar baca Al-Quran, mane ade ayat2 dlm Al-Quran yg nak kite benci membenci sesama agama apatah lagi duduk kat dlm satu daerah ker negara ker rumpun ker...
If terus jadi mcm ni ar, kite ni serupa jer ngan Palestin & Israel tuh. Or Fatah & Shi'ah. Sesama Islam tp berlainan fahaman. Cmane ar Palestin nak aman? Kita pon kelak boleh jadi mcm tuh.
So pikir-pikirkan ler kgkwn semua!

Sunday, October 04, 2009

Malaysia May 2009 Auto Sales Trend

May? sorry guys...
Aku baru prasan yg aku x update psl auto industry for quite sometime. So to make up to it, aku akan update if aku ingat. hehe

Top 10 Models sold

No Model Units
  1. Perodua Myvi - 7,118 units.
  2. Proton Saga - 5,780 units.
  3. Perodua Viva - 5,023 units.
  4. Proton Persona - 3,448 units.
  5. Toyota Vios - 2,543 units.
  6. Proton Exora - 2,156 units.
  7. Honda City - 1,412 units.
  8. Toyota Hilux - 1,172 units.
  9. Nissan Livina - 1,124 units.
  10. Toyota Avanza - 1,038 units.

Top 10 Model Sold YTD

  1. Perodua Myvi - 34,128 units.
  2. Proton Saga - 26,766 units.
  3. Proton Viva - 25,479 units.
  4. Proton Persona - 16,006 units.
  5. Toyota Vios - 11,126 units.
  6. Honda City - 8,865 units.
  7. Toyota Avanza - 5,520 units.
  8. Toyota Hilux - 5,423 units.
  9. Nissan Livina - 5,062 units.
  10. Honda Civic - 3,173 units.

Top 10 Brands

  1. Perodua - 13,194 units.
  2. Proton - 12,542 units.
  3. Toyota - 6,590 units.
  4. Honda - 3,247 units.
  5. Nissan - 2,203 units.
  6. Naza - 1,342 units.
  7. Mitsubishi - 428 units.
  8. Isuzu - 430 units
  9. Inokom - 359 units.
  10. Suzuki - 287 units.

Total - 42,396 units.

Top 10 Brands YTD

  1. Perodua - 63,855 units.
  2. Proton - 51,735 units.
  3. Toyota - 30,386 units.
  4. Honda - 17,310 units.
  5. Nissan - 10,170 units.
  6. Naza - 5,709 units.
  7. Mitsubishi - 2,423 units.
  8. Inokom - 1,962 units.
  9. Isuzu - 1,815 units.
  10. Suzuki - 1,718 units.

Total - 195,941 units.

Wednesday, September 30, 2009

2,292km beraya!!


Yup... mmg betul beb! Raya tahun ni aku ngan Ema beraya sejauh 2,292km! Raya sakan beb!
Aku set kat odometer keta aku time isi myk nak gerak blk ke Selama hari Jumaat 18.09 tuh sampai ler blk ke KL hari Isnin 28.09.

X cukup 2 org lagi ni!

Dahsyat, kan? Tahun ni kitorg beraya di Selama (turn Ema tahun ni). Time nak blk tuh, dah start ujan jer. OTW blk pon ujan jer along the way. Smpai jer kat Sg. Perak, Ema kol umah bgtau yg kitorg kat mane. Skali maknya bgtau yg kat Pondok Tanjung dah banjir. Kena lah exit kat Bkt Merah instead of Kamunting or Changkat Jering. Nasib baik time 1st raya tuh x ujan coz hari sabtu tuh ujan dari tghari smpai ler mlm.

Selamat Hari Raya!

Pas beraya di selama, kitorg ke Langgar, Kedah. Beraya umah sepupu mak. Then, blk KL hari Rabu ptg. Malamnye blk Gemas, Johor plak. Sedang sibuk kita semua beraya, atuk saudara aku – atuk teh meninggal dunia pada hari khamis tuh di Kg. Awat, Batu Anam. Innalillah. Nak tau lebey lanjut pasal raya di Selama, baca ler post Ema kat blog dia title Citer (sebelum dan selepas) raye kitorang..

Hari Selasa b4 that, blah mak aku melawat kubur atuk moyang aku di kg. Awat. So diorg sempat lah pegi beraya umah anak atuk Teh yg menjaga arwah. Mak ayah aku pon ade gak. Mak aku ckp yg Atuk Teh dah x kenal org. Last year mase jumpe (mmg lame gile x jumpa, sbb x rapat sgt), Atuk Teh dah start nyanyuk & x brape dgr. Xper la. Dah ajal dia. Al-Fatihah kepada arwah Atuk Teh. Moga rohnye ditempatkan di kalangan org yg beriman.
Sabtunya plak balik KL coz Pak Lang aku wat open house kat Subang. Dia mmg every year buat open house. So time ni mmg almost all adik beradik mak aku ader. Time ni jugak ler nak jumpe pak2 mak2 cik sepupu mak aku. Actually sepupu mak mmg ramai coz arwah atuk ade byk adik beradik. Kira bila turun pada aku, jadi taraf 2 pupu la, anak2 diorg ni. Ramai gak yg dtg. Tp yg aku x puas ati, ader la sorg 2pupu ni yg poyo nak mampos.
Kitorg sampai dlm pkl 12 lebih ar... so masa tu dah ramai actually sepupu mak yg dah sampai. Aku pon mcm biasa ar, masuk umah org salam ar semua yg ada. FYI, anak2 Pak Lang ( & most of kazen aku) are Liverpool supporter, so utk memanaskan suasana majlis, aku pakai ler baju MU beli kat Bandung (kat blkg tulis Manchester United BESAR PUNYE!!). Tibe time nak salam mamat sorg nih, muke dia semenyeh jer. Cam x nak amik tgn yg aku hulurkan utk bersalam. B4 that aku dah terdengar yg bapak dia ckp “sipolan (aku x ingat nama dia), MU ni!” Aku jugak terdengar yg mamat nih penyokong Arsenal. Pas jer salam nakxnak ngan aku, cepat2 mamat nih alih muka dari tgk aku. time tuh, belah sepupu mak aku ni tgh memenuhkan hall umah Pak Lang aku ni termasuk le 2pupu2 aku nih. Kengkononnya conqour ar hall tuh. Bile kekazen aku dah start ramai yg datang (plus mak2 pak2 cik aku skali ar) ngenepi jer memasing. Puas gak ler aku tgk sepupu2 aku yg kecik lagi berlari2 kat tgh hall tuh. Hehe.
Time diorg nak blk, sesi salam2 lagi ler. Mamat tuh x nak salam aku beb! Buat2 lari dari q nak salam. Mak bapak nyer ok, anaknye jer. Ceh! Kazen aku penyokong Liver pon x kesah aku ni MU fan. Itu x termasuk wife aku lagi, mamat ni plk yg poyo. Budak2 mmg mcm tuh kot.
Over plak gua. Tp nak buat mcmane. Mamat tuh mmg poyo giler.
Malamnye pas hantar Ema blk, aku men futsal ngan kekazen aku. Bwk ler adik ipar aku (acik) gak coz acik mmg tgh gile men futsal skrg ni. Jaga badan kot. Aku? Pancit seh! Lamanyer x men. Nasib baik gak ler ble main. Dah ler nak carik tempatnye susah. HTO kat USJ area Mydin & Giant. Aku x penah men kat situ. Xper la 1st time ar tuh.
Ahadnye plak gerak ke JB, hantar adik aku. Dia blajar kat JB, dok umah mak ngah aku. Kalau ikutkan, malas gak nak naik JB coz Mak Ngah nye blom blk lagi. Tapi memandangkan if aku x naik skrg, ntah bile lagi baru dpt naik & nak melawat kubur arwah atuk aku gak lagipon.
Monday, pepagi dah gerak blk Gemas. Hantar mak aku, then petangnya blk KL. Dari utara ke selatan aku & Ema beraya. Nasib baik Ema ok jer sepanjang kitorg beraya.
Hari Selasa tuh nak start balik kije mmg liat beb! Maklum ar. Dah cuti 11 hari, mmg ler liat nak kije blk. Penat? Raya beb! If x, lepak aku seh!! Jauh tuh drive. Itu x masuk ongkosnye! Hehe...

Friday, September 18, 2009

SELAMAT HARI RAYA EID AL FITR!! Maaf Zahir & Batin!!

Di kesempatan ini, gua ingin memohon ampun dan maaf andai ape yg gua tulih dlm blog ini ader menyinggung mana2 pihak secara sengaja ataupon tidak.
Disebalik keceriaan utk menyambut hari lebaran ini, jgnlah lupa utk mematuhi had laju kenderaan dan memandu secara berhati2. Moga selamat sampai di kampung, dan juga selamat sampai ke KL kembali. If ngantuk, reti2 lah berenti kat memane R&R utk tido sekejap sblm kembali memandu.
Selamat bergumbira di hari mulia!!!















Pendet punye pasal!

Gua pada mulanyer x kesah sgt kecoh2 antara Indon dgn negara kite berkenaan iklan discovery yg ade menunjukkan iklan promotion tourism Malaysia tetiber terselit gmbr org menari pendet. Nak dijadikan cerita, bkn kite yg letak tarian tu dlm iklan tuh. Its Discovery themselves yg letak dlm iklan tu.
Make akhbar indon pon putar belit fakta smpai mcm Malaysia curik tarian Pendet daripada diorg smbik menokok tambah cerita sambil mengungkit kisah lama. Ape lagi, org Indon yg mmg terkenal dgn sikap opennya, terus buat tunjuk perasaan depan Malaysia Embassy. Yg x tahan tuh, siap baling telur ke kem kita!

Bkn stakat tu je, siap nak pegi berperang dgn kite just becoz of Pendet. Gua nak tanye korg lah, korg tau ke tidak ape tu tarian Pendet? Gua pon x tau...wakaka. Abis if most of us Malaysian do not know anything about Pendet, apsal plak kite nak declare yg tarian tu kita punye?

Gua rasalah, ada hidden agenda di sebalik kekecohan ni. Mesti ader somebody yg nak amik kesempatan atas kekecohan antara parti Malaysia.

Di sebabkan inilah, gua memboikot semua barangan Indon especially lagu2 diorg.

Tuesday, September 15, 2009

Tendang menendang!

Not so long ago.... July tahun ni gua rasa. Ema kinda enthusiastic that she has yet to feel any movement from the baby. Reason being sebab dah masuk 5 bln, patutnya dah ada rasa tendang menendang. According to her friend eventho doctor yg kitorg g check up every month bgtau its kinda normal that the u've yet to feel any movement until you're 6th mth pregnant.

So starting end July or early August, Ema dah start rasa movement of the baby or to be precise, baby dah start tendang menendang dia. Hmm.. apa lagi, makin galak ar Ema berborak ngan baby nyer....

Gua pun rasa seronok ar sbb Ema dah start rasa those those things but gua xder ar bother sgt sebenarnye. That is until gua rasa sendiri baby tu kicking bile gua usap perut Ema..terharu beb! ble rasa yg kaki dia tuh besar mane..

Excited? of coz I am!!... I'm about to change status again. Dulu... From single become married. Now from a man, going to become a dad. Doakan moga Erma & baby sihat walafiat hingga 9 month k!

btw, adik ipar gua pon preggie gak. ETA krismas. So not only that I will become a dad, gua jugak akan dpt anak buah....hehehe. Dont worry beb! kitorg semua doakan moga bitah & baby sihat gak smapi ler 9 month or time to deliver nnti.

Ituler tendang menendangnye.. bkn benda lain k

Wednesday, September 09, 2009

Yang Mana Satu....

Skrg nih aku & Erma dah start beli brg baby... Beli pon yg senang2 jer dulu like baju, bedak, etc... Ader la list yg Erma dah tulis utk shopping. Skrg nih tinggal big items jer lom bli like baby court, gerobok & stroller.

Bkn ape beli skrg... takut nnti Erma dah x larat nak shopping. Even skrg ni pon, xble pusing shopping complex lama2 sbb sakit kaki. (kesian dia). Another thing, takut time Erma dah x larat shopping nnti, ape yg aku beli, semuanye dia x berkenan... x pasal2 plak kena pegi kedai 2-3 kali.

Cuma skrg ni aku tgh risau about 1 more big thing yg kitorg x decide lagi... Kat mane Erma nak bersalin. Puas gak ler aku & Erma survey which hospital yg bagus & most important - affordable. Jumpa 1 yg mcm ok, the next thing..ader bad review yg jatuhkan rating hospital tuh dlm "ranking" kitorg. If ikut aku... tentu lar nak g general hospital. Bkn HKL tau. Tapi Hospital Selayang, HUKM, PPUM, Hospital Serdang.

But as I said b4, bile ader yg kata ok, the next thing ader yg kata x ok or kua berita dlm paper about their carelessness during labour. Itu yg susah nak buat decision tuh.

If ikut Erma & since dia yg beranak, bkn aku...dia nak private hospital i.e. SDMC, APSC or DSC. Aku pon bgtau ar yg if private ni mmg bagus but like all private hospital, dah tentu diorg prefer type yg expensive & easy for them iaitu - operate rather than normal labour. Itu yg buat aku pening kepala tuh. Bkn murah beb!! Mau jejak RM8k tau. Then again..Erma akan ckp yg bkn aku yg beranak..tp dia. So... kena ar conpensate.

So if korg ader idea...tlg ar suggest kat aku which hospital yg bagus yet affordable. Bkn lah aku ni berkira ker apa... Tp life after the labour pon lagi byk pakai duit...

Aku & Erma akan terus survey lagi. Tp bile Erma dah masuk 7 mth (which in a few weeks time), kitorg kena decide & finalize the location. Just in case...

Tuesday, September 08, 2009

Sapa yang salah?

Gua rasa korg mesti tau cerita yg paling hangat skrg ni kat Selangor. Apa lagi kalau bukan pasal penduduk seksyen 23 bwk kepala lembu sambil berdemonstrasi depan pejabat sekretariat negeri.

Gua ni jenis yg x suka baca paper yg ramai panggil sebagai paper arus perdana i.e. Berita Harian. Bkn x baca langsung. cuma malas nak baca berita kat muka depan smpai ler page 3 - Politik news. Sbb nmpk sgt pro kerajaan. Thats y gua suka baca newsportal online i.e. malaysian insider, malaysiakini or malaysia today. Kalau baca paper pon...gua suka baca paper The Sun. Paper ni dok atas pagar. So belah mana2 yg buat salah or bagus, dia komen sebagusnye...

Back to the story of the cow head... Ada 1 artikel tulisan YB Dato Khalid Samad. Dia ni adik kepada Dato Shahrir Samad. Abg Umno, adik PAS. Adik menang pilihanraya, abg pon sama. Cuma abg tarik diri dari bertanding peringkat tertinggi Umno. So adik ler tgh glamer skrg ni. Gua xkan siarkan full artikal dia ni kat blog gua. If korg nak baca, klik ar sini.

Cuma gua nak komen sket psl ape yg dia tulis:

Kami dituduh tidak mahu mendengar pandangan penduduk. Yang hadir pada hari tersebut melihat secara jelas siapa sebenarnya yang tidak mahu mendengar.
Ini boleh dibuktikan melalui video clip yang tersiar di beberapa blog. Hanya blog Umno yang tidak mahu menyiarkannya kerana tahu ianya hanya akan memalukan mereka. Semua tahu yang berperangai sedemikian bukan ahli PAS dan bukan PKR. Nafikanlah berapa kali sekali pun, rakyat tahu ini perangai Umno.
Saya diberitahu juga ada pihak yang mendakwa bahawa mereka yang
terlibat membuat kacau semasa sesi dialog tempohari adalah terdiri dari ahli PAS dan PKR. Sekiranya benar, maka saya cadangkan mereka ini dihadapkan di bawah lembaga disiplin parti, dipecat dan sekiranya didapati bersalah dikenakan tindakan dibawah akta hasutan. Dalam masa yang sama, saya juga berharap jika ada ahli Umno yang terlibat sama, maka mereka juga dikenakan tindakan yang sama. Mahukah mereka melakukan perkara yang sama sekiranya benar-benar yakin?


Sebagai seorg wakil rakyat yang mewakili PAS, mcm ni ker komen dari org yg patutnye bagus dari ajaran agamanye? Gua pon tau if tulis mcm ni, maknanya gua MEMFITNAH org. Betul ke semua yg berdemonstrasi tuh org Umno? Ada bukti ke? Kalau stakat x siarkan kat blog Umno video clip demo tuh, bole consider Umno yg mastermind demo tuh...Then boleh x gua ckp IF dia x siarkan tentang pengeboman kat Indonesia masa MU dtg ke Msia hari tuh, PAS dalang disebalik pengeboman itu? Dah tentu lar x boleh, kan?

On another note, agaknye org PR ni, kalau ader org demo psl kelemahan diorg. Terus ar tuduh org Umno or BN. Tp bile diorg berbaring depan rombongan di Raja Perak, xper? Apa semua ni?

One more thing, dia ada kata psl if ahli PAS or PKR yg didapati terlibat dlm demo tuh, dia CADANGKAN utk dikenakan tindakan. Why CADANGKAN? Why x terus siasat dan ambil tindakan. Walk the talk, man! Ape janji kerajaan PR b4 Pilihanraya lepas? X kan dah lupa, kot?

Now since org ramai dah tau kes demo ni, ape inisiatif kerajaan PR? Gunakan isu ni utk pilihanraya Bagan Pinang. Sapa yg suka bangkitkan hal perkauman skrg ni? Kg Buah Pala apa cite? Apsal kerajaan PR di Penang senyap jer? Xkan x reti nak setelkan, kot? Alasannya - kerajaan sebelum ni yg buat masalah, so kerajaan persekutuan kena masuk campur.

Bila xble settle problem, tuding jari ke org lain. Mcm ni ker nak tadbir negara ni? Tu baru tadbir negeri, kalau tadbir negara...MasyaAllah. X tau ler apa jadi pada Malaysia.

Gua x kata PAS ni parti yg teruk. If korg baca posting blog gua sblm ni, korg mesti tau mcmane gua punye stand.

By the way...dah bape lama PR mentadbir Kedah, Selangor & Penang? Lupa nak masukkan Perak. Korg x penah terpikir ker mcmane warga kerja Majlis Perbandaran or Majlis Bandaraya or senang kate warga kerja kerajaan negeri? Mcm2 cite gua dgr...most of it berita x baik jer. Ader tgk rumput2 tepi jalan & sampah2 yg x dikutip? Apa kata korg pegi tgk or tanye warga kerja kerajaan negeri tuh... Agaknye... apalah kata mereka, yek?


Friday, August 28, 2009

Ironinya...

Ironinya....kejap jer dah seminggu kita berpuasa.

Ironinya....hujung minggu ni the first big game of BPL between MU ngan Arsenal.

Ironinya....sehari selepas kita menyambut kemerdekaan negara kita yg ke-52, kerajaan memberi some might say its a gift, most of us will say its not dgn menaikkan harga minyak RON97 & memperkenalkan RON95. Read more by clicking here.

Ironinya...skrg ni wife aku dah ada geng baru-baby (dlm perut). Ema keep talking to her tummy almost all the time. Baby skrg dah start tendang2. Itu yg Ema keep on talking to the baby. Kekadang jealous gak. Bkn aper...diorg ngumpat psl aku!

Ironinya...hmm mcm sedap plak letak nama Airani. Ble ar masuk dlm list "potential baby names".

Ironinya.. dah abis dah. nnti smbg post baru.

Thursday, August 20, 2009

Ramadan & Hari Kebangsaan

Weekend ni, semua umat Islam di seluruh dunia akan menyambut kedatangan bulan ramadan al-Mubarak. Kejap jer rasanye masa berlalu. Sebulan slps tu, Raya plak.. Ish...ish... Mcm x percaya jer. Tp itulah hakikatnye.

Kepada semua umat Islam, di ucapkan selamat berpuasa. Jika ada salah dan silap...yg sengaja ataupun tidak, maafkanlah.

Another occasion yg kite akan sambut adalah hari kebangsaan negara yg ke-52 hujung bln ni.

Aku rasa cam pelik jer tahun ni. If tetiap tahun, time skrg ni la..dah berlambak kereta pasang flag dgn berbagai style. Ader yg tampal flag besar kat atas bonet depan, ader yg susun bendera bebanyak kat cermin depan keta dsb. Tp tahun ni... aku ble kiralah bape keta yg ader pasang. Atau bcoz dah x der flag free dpt kat stesen myk? If thats the case... kedekut betul rakyat Msia skrg ni. Mungkin juga memasing lebih sibuk nak beli mask dr beli flag kot. Aku? Tgh sebok nak pasang ler ni. Tgh tunggu gam double sided tape kat cermin keta aku tuh stick dgn kuatnye. Then baru aku pasang flag. Bkn ape...nnti pepenat pasang flag, baru bawak laju sket, dah tercabut. Rasa bersalah plak nnti. Dah ler buang smpah merata2, nnti flag tuh kena pijak ker kena langgar dgn keta lain yg lalu lalang ker..kan menjatuhkan martabat negara tuh..hehe.

Berckp pasal mask, aku rasa tahap kesedaran rakyat msia masih rendah lagilah. Asal aku & Ema kua g memane, kitorg pakai ler mask. Yelah... dah tau mcmane bahayenye H1N1. Agaknye rakyat Msia ni semua nak kena dulu kot baru lah sedar bahayanye H1N1. Ataupon badan diorg dah kebal dari kena penyakit berbahaya ni agaknye.

Apapun, diharap penyakit berbahaya ni akan berhenti lah hendaknye dari terus membunuh. Semoga dgn kedatangan bulan ramadan ni dptlah mengurangkan penularan (betul ker perkataan ni?) wabak berbahaya ni. Amin.

Selamat menyambut Ramadan al-Mubarak & Hari Kebangsaan ke-52!

Tuesday, August 18, 2009

Goodbye dull weekend! Coz the football season are back!!

Will MU win it again to surpass Liver record?

Weekend baru ni bermulalah kembali 1 lagi season bolasepak yg semua peminat bola tunggu2 kan. BPL are back!
Maka bermulalah kembali sesi berjaga di tgh mlm, berebut remote control, social plan disruption, sesi merajuk-pujuk. Percaya atau tidak, masa ni kami kaum Adam (& sbhgian kaum Hawa) sanggup dok rumah dari kluar rumah di mlm minggu. Sanggup dok kat mamak berejam2 tanpa kaum isteri risau lokasi suami masing2.
Tak cukup smpai bulan May 2010, sambung plak dgn musim yg 4 tahun dtg sekali-World Cup 2010 plak mengisi bln Jun 2010. Bagi those wifes/gf's yg understand their hubby's/bf madness, we men appreciate a lot! (Especially u my wife!!)
Cerita panjang jadi pendek, gua sbnrnye nak preview BPL season baru nih. Sapa yg gua rasa ada potensi & ble jadi champion & those yg masih bermimpi2 di siang hari. Well, lets start with:


MANCHESTER UNITED
This season Red Devil berwajah baru. A face of a true team. No more 1 player dominate others. For me, gua mmg appreciate all the sumbangan yg C Ronaldo buat utk MU beberapa season termasuk season lepas. But as before him. Ferguson realize that MU has almost become C Ronaldo United, like when we too depending to RV Nistelrooy for goals which end up we lost the title race to Chelsea.
Will Rooney unleash his magic now that Ronaldo has left?
With him gone, its time for others utk step up their game especially for Rooney. He has sacrifice a lot for the team. Now Fergie has let loose the leash on him. Korang akan dpt tgk Rooney potensi. He will definitely push through all barrier for MU. He is Manchester United. But he wont be like Ronaldo. Rooney is a team player while Ronaldo is a performer. Both have their pro & cons. Let see this season sapa yg outshine the other one.
Bkn Rooney jer. Berbatov, Nani, Anderson will try to prove that they can up the tempo when it matters. This season also will see Fletcher playing a bigger part in midfield. He has shown it last season.
This season will prove vital for all player especially the 3 new signing. Owen, Obertan & Valencia. While Valencia will fill in the right flank roll nicely, its a fighting for the 1st XI for both new signing. Gua still x ble percaya that we have sign Owen. But its true that Owen does fill the gap left by Tevez. Maybe when Owen have settled down with the team, he can show whether he still have the predatory instinct anymore.
Finishing position: 2nd. 1st if Chelsea change their manager again. Why? Ronaldo effect. For the 1st half season, we need to adapt. I only can see that when 2nd half of the season take place. Then MU will blazing all front. Problem is, with Liverpool, Chelsea & Man City in the final 10 games, we will definitely feel the heat. That is why Im rooting for MU to finish 2nd.
CHELSEA
Chelsea actually a strong side. The problem with them is the manager. Without a good manager since Abrahamovic sack Mourinho, Chelsea play like a yo-yo.
Captain Terryific
With Terry, Alex & Calvalho towering in defence, Essien & Mikel patrolling the midfield area while Lampard, Ballack & Deco roaming in the final third not forgetting Drogba, Anelka & Kalou firing the gun-Chelsea look rock solid on paper. Another advantage that Chelsea have is their towering & tough presence. Gua mmg x suka bile lwn Chelsea. Why? Dgn tinggi & permainan keras diorg. Mmg ble buat tension seh!.
If they can take advantage of their disposal couple with good management skill from Ancelotti, they might win the league this season.
Finishing position: 1st. 3rd if change manager. Their league schedule is much better than the others. If they can take advantage of this element, they will definitely hard to catch.

ARSENAL
"You can't win with kids" was Alan Hansen (formerly Liverpool player) most famous qoute. The same season, MU won the title with Giggs & others Fergie fledglings i.e. Becks, Scholesy, Neville's brother & Butt who are kids during that season. So don't write off Arsenal yet.
Fabregas will play big roles again for Arsenal
Last season we find out that the young side of Arsenal lead the table early of the season only to be whacked when the 2nd half of the season kick off. But this season it wont be the same. We will see Arsenal take on the teams like storm. With additional of their "new" player in Rosicky & Eduardo. Plus Vermauleen in CB will definitely shore up the defence. Up front is their main concern.
With losing Adebayor to Man City, Arsenal do not have a lanky striker up front. MU did show that before Berbatov join them, it is not a big problem for Rooney & Tevez to play up front. So its not a problem for Arsenal. The main concern are the team sustainability. Whether they can sustain to play beautiful football until season end.
Finishing position: 3rd. Their season schedule are the better of all top 4 team. With Man City pose a big threat in the final 10 games, they might finish higher if MU or Chelsea slip up.

LIVERPOOL
If korg follow Football Focus with John Dykes every Tuesday 8pm on ESPN, non of the pundits believe that Liverpool can win the title let alone stay in the top 4. They are the one who going to push down by Man City.
Will both of them fit for season long?
Why? Too depending to Gerrard & Torres. Without both or one of them playing, Liverpool just drop their % to win to below than 40%. Thats show how much Gerrard & Torres meant to Rafa. Without any major signing during the transfer market. Finally losing Alonso to Real Madrid. Liverpool will struggle to follow last season performance. Itu x ckp psl their backline consist of Carragher & Skrtel. If b4 this, Liverpool are very proud of their defensive record. Since Carragher introduced in the central role of defense, that record gone.
Mmg la gua benci Liverpool. Its a fact. But gua just didnt have any praise to them. They dont add new player that can bring differences in a match. Torres is their only biggest signing. Why they cant buy or attract big names? Small transfer funds & small wages. Aquilani for £20M. Ridiculous, man. Gua suka Aquilani, tp mamat tuh x smpai harga tuh. Gaji kat Liverpool adalah lebih kurang mcm kat Arsenal je. That y susah nak attract big names.
Finishing position: 4th. Itupun if Man City x perform as expected. If Man City perform, bye2 Liver from the top 4 equation. Itu x cerita ttg final 10 games lagi, Liverpool need to play against MU & Chelsea. It will be difficult for them . But if they manage to play like last season, they can knick it.

MANCHESTER CITY
The Real Madrid of BPL. Name the price, they will dump it to you. With the crazy transfer funds which they have invested more than £100M on Adebayor, Toure, Tevez, Barry, Santa Cruz etc, Man City & Real Madrid has made the transfer price rise crazily. Making other club difficult to get their target player in the region of their budget.
With the new squad in disposal, plus current player like Ireland, Given, Robinho & co, it will hard to leave Man City out of title contention. If Mark Hughes manage to gel these players to play as a team, they will definitely run the other team down into the drain.

Star in the making

The key player for them will be Given, Toure, Barry, Ireland & whoever playing up front. If they perform, the team will perform well. This players will be the foundation of the team. If they cant play well, then the Top 4 team of BPL will remain the same.
Finishing position: 5th. They might finish top 4 if any of the top 4 slip up.



Any dark horse team this season?
Nop. It will be between MU, Arsenal & Chelsea. While Liverpool & Man City will fight for 4th. Spurs might be the dark horse in finishing 4th. They have beaten Liverpool again at White Hart Lane last weekend. If they manage to play descent football weekend weekout, they might provide the surprise.

Hope our team will play their hearts out. Not only they will be playing for BPL, Champions league is another thing. Gua akan preview UCL when the playoff abis nanti.

Enjoy the season and let the best team win. Glory glory!!




















Saturday, August 15, 2009

A few info about H1N1

Since Ema kena H1N1 & Alhamdulillah recover from it, gua found out a few things about this deadly virus that might be useful for all of us.

  1. The virus boleh berjangkit secara air borne - udara. Melalui bersin, batuk.
  2. If korg ader demam, selesema, other symptom H1N1 especially batuk... korg better pegi Specialist hospital rather than GH. GH overcrowded with ppl. Specialist hospital pon ramai org gak, but they will treat u right away.
  3. The doctor will check your lungs condition via stetescope & of coz x-ray. Then they will check your blood as well as take 2 sample from your nostril & throat for further test. Nostril sample result shows in 1 hour. Throat test result within 24 hours.
  4. If the result is positive...dont panic. The doctors skrg ni dah understand more about the virus than 2-3 bln lepas. They will give you the antiviral in order for your body to build up antibody to resist the virus naturally. Jgn lupa tawakal pada Allah jugak.
  5. Make sure drink plenty of air kelapa, fresh orange & eat apple. Yes...all the email fly around skrg ni mmg betul. Why? Vitamin C. Our body needs additional vitamin C utk our antibody.
  6. Most of the cases yg end up dgn kematian are from the risk group-Pregnant woman, Obesity ppl, Asmathic, kids & those yg berpenyakit kronik (your antibody is low). Others yg meninggal but not from the risk group are due to lmbt pergi cek kat doktor. Dah 3-4 hari demam pon x pegi klinik.
  7. Elakkan ar pergi tmpt yg ramai org. If x dpt elakkan, pakai ler mask.

One thing for sure. If korg dah recover from H1N1, u wont be infected again. Its like kena demam campak-once a lifetime. Thats y when Ema went for check up, Dr. Sakinah mention to us that Ema body has build the antibody. Gua pada mulanyer x paham. Then after further reading as well as listening from other stories, baru la gua tau.

Pape pon, take good care of your health. With the haze & rain weather skrg ni, its better to take extra precaution. Biarlah nampak pelik dimata org, as long as our health is fine-its good.

Book Review: The Strain by Guillermo Del Toro & Chuck Hogan


This is my review on the book:

Release: June 2nd 2009.
Writer: Guillermo Del Toro & Chuck Hogan

How I found out about the book?
Well… My eyes caught THE STRAIN in The Sun the free newspaper section book title bestsellers dated somewhere in July 09. . The synopsis read:

“ A Boeing 777 arrives at JFK and is on its way across the tarmac, when it suddenly stops dead. All window shades are pulled down. All lights are out. All communication channels have gone quiet. Crews on the ground are lost for answers, but an alert goes out to the CDC. Dr. Eph Goodweather, head of their Canary project, a rapid-response team that investigates biological threats, gets the call and boards the plane.
What he finds makes his blood run cold.
In a pawnshop in Spanish Harlem, a former professor and survivor of the Holocaust names Abraham Setrakian knows something is happening. And he knows the time has come, that a war is brewing…
So begins a battle of mammoth proportions as the vampiric virus that has infected New York begins to spill out into the streets. Eph, who joined by Setrakian and a motley crew of fighters, must now find a way to stop the contagion and save his city-a city that includes his wife and son-before it is too late. “

That was enuff for me to find the book at MPH.

MAIN CHARACTERS

Heroes
Professor Abraham Setrakian – The man who know all about The Master. As he has indeed fought with The Master before and waiting to fulfil his revenge. The one man that still a human even after encountering with the devil himself-in layman term-still alive. The man which his grandma-his bubbeh told story of the giant, Jusef Sardu and Jusef’s encounter with The former Master.
Dr. Ephraim Goodweather (Eph)– The Centers for Disease Control (CDC) Head, The father & the main character.
Nora Martinez (Nora) – Biochemist. Eph 2nd man. Er...Woman. Have a fling with Eph.
Vasiliy Fet (Vas) – The Exterminator (Pest Control) end up being Vampire exterminator. Join force with Setrakian, Eph & Nora.

Villain
The MasterThe Strigoi (Old World term for Vampire), He who dwell in the dark, Who spell terror, taking over Jusef Sardu’s body-a Romanian which disability spell Tall almost 8 feet.
Eldritch Palmer – The human that bring the Strigoi to the new world. The homosapian that depending on dialysis machine in order to live. Wishing by bringing the Master to the New World would make him immortal.

The Caught in between
Augustin Elizalde (Gus) – A Madre who was caught in the war between man & vampire. Will definitely play a big part in the 2nd book (Yes you read it right… there will be 2nd & 3rd book in this trilogy).
Kelly & Zack GoodweatherEph's ex (going to) wife & son. Lame tale of a hero with broken family ties who try to salvage whatever hope there is to save the marriage.

THE STORYLINE

Well if you guys are into handsome good Vampires. Then you better read Twilight Saga or watch The Sesame Street-Count Drakula (count with me ha..ha..ha..). Becoz this book tell the story of vampires-badass vampires like the good old days.
Vampire suck blood from human-Vampire fill its need to feed. But here is the twist. The human that his blood being suck out dry by the vampire will not die. But will become the undead-the zombie. Sucking your blood out if he find you in the night.
The based of the story are on a Group of Vampires-The Ancient. There are 7 of them. 4 lay in the Old World scattered all around the continent of the world. Namely Europe, Africa & Asia. 3 in the New World-The Americana.
Like all storyline- One of them are bad..greedy. This one are supposedly origin from the Old World. Always breaking the rules of The Ancient. The bad one-The Master. He roams free. Sucking human blood as much as he wanted. He will normally align with one human that will be his slave-his informer-his link with the world. This human will make sure that no one-I mean no one know about the Master or try to seek revenge or investigate about the mystery behind the Master killing spree.
This book tell the story of the Master and those who hunt him.
And He has reach Manhattan.

THE REVIEW

The story start as the synopsis say. Then from then grew on until the third day after the incident of the Boeing 777. The mystery on how all the passenger of the plane died except for 4 person. What happening to the 4 survivors. What the mystery all about. With a few interlude to understand more on Setrakian and The Master. And finally the chase to find The Master.
Great story line. Sometime it does make the hair behind my neck stand for nothing, man. Its been awhile since I read a decent book. I like mystery, paranormal or in bookstore terms-General Fiction. I take 2 days to finish the book. Bought it on the 12th Aug, finish it yesterday. What can I say is there will be a sequel to this book-the 2nd & the 3rd chapter of THE STRAIN trilogy.
2nd chapter title “THE FALL” schedule to release in 2010 and the final installment “THE NIGHT ETERNAL” in 2011.
I believe with Del Toro at the helm, there will be a movie on the way soon. And it will be great movie.

RATING

I give 5 star Out of 5. The book is awesome!

Wednesday, August 12, 2009

Dear.... Its our 2nd anniversary

Yes Dear...kite dah 2 tahun kawin. We've been through ups & down. You're there for me as I was there for u. Its true that sometime kite mmg gaduh. Gaduh besar ke gaduh kecil ke.. but in the end, we still stick together.
Before this anniversary, our marriage was put on a test that none other can challenge. You've been positive detected with H1N1. And for that, the doctor make a choice between you and the baby. And the doctor choose you over the baby.
Its up to our baby to survive it, dear. Thats what our baby need to endure before reaching out to this side of the world. Setiap kali abg doakan kesihatan syg..x pernah abg lupa doakan kesihatan baby sekali. Moga Allah lindungi kesihatan baby kita yek...
Alhamdulillah syg dah recover manakala baby pula showing good sign as well. Kita dah berusaha.. skrg berserah lah pada Allah utk keselamatan & kesihatan baby kita.
I've never doubt that I've made the right decision to marry u. Its ok for me to wait for almost a year before making my move to get to know u. Hehe... Coz I noe ur the one. You made my life complete. Thats y you are very important to me.
Happy 2nd Anniversary, Ermawati Ab Basir. May our marriage will last until the day we die.

Tuesday, August 11, 2009

Alhamdulillah! Erma has recover from H1N1!!

Alhamdulillah!! Syukur pada Ilahi. Ptg ni gua dpt berita yg paling gua tunggu & harapkan sepanjang minggu ni. Erma has recover from H1N1!!

Thanks to Dr. Sakinah yg confirmkan when we go for follow up medical check up ptg td. To be exact, 2pm.

Baby condition?
After the check up, actually kitorg nak g jumpa gynae kat APSH jer. Dr. Sakinah nyer staf nurse tlg buatkan apptmt dgn Dr. Faizah - Gynae d APSH. Unfortunetely...She only will be available next Tuesday jer. Xper ar. Buat jer apptmt. OTW blk umah, kitog singgah klinik yg kitorg buat monthly check up Ema & baby. Dr. Victoria kinda shock to hear Ema news and glad that Ema has recover from it. Mcm2 dia advise. Suruh byk berehat ar.. mkn byk vitamin C (1000mh per day or 2 tablet per day!) smpai give birth nnti. Dia cek Ema physically jer. She can scan. Unfortunetely she cannot tell whether the baby is ok or not. A 3D scan can determine it. Thats y she ask us to scan when meeting with Dr. Faizah di APSH next week jer. Another thing - its not advisable to do scanning slalu sgt. Takut effect baby.

Thanks to u guys yg doakan Ema & bb sihat. Gua x tau mcmane nak bls budi baik korg.

Ema dpt another 2 days MC for resting purpose. So she will be back to work on Friday. Gua? gua amik another day lagi off. Cuti sendiri. Gua pon perlu berehat gak..hehe.

Monday, August 10, 2009

Quarantine....: Tahap kebohsanan melampau

Adeh...

A few days gua x post anything new. Bkn bz pape pon. Just malas.

How is Ema condition? Alhamdulillah. So far dia sihat. Cuma batuk tu x berenti2 lagi. Tapi dah makin kurang. Gua cuba sedaya upaya utk jaga dia. Make sure dia mkn ubat on time & mkn according to right time. Gua jugak monitor body temperature dia. Siap beli mcm kat hospital punya. Tp murah ar. X ble lwn yg hospital punye. At least its digital. hehe. Body temp pon normal jer sepanjang kuarantin kat umah ni.

How is my condition? Ade yg tanye ker? hehe... Alhamdulillah, gua ok. So far xder ar batuk or pape simptom H1N1. Dah ukur body temp Ema, gua pon tumpang sama lah..hehe. So far bodt temp gua pon normal gak.

Cuma 1 jer penyakit yg kami hadapi sejak kena kuarantin kat umah ni... BOSAN!! X cukup dgn ulangan Lucky Number Slevin, kitorg layan Premonition plak, then lyn Harold & Kumar (cerita yg sungguh bodoh tp lawak porn). Spiderman 3 pon jadi tontonan kitorg. Itu x masuk ulangan Leverage, CSI: Vegas ka Miami ka, Bones, Wipeout, Sepet dan ntah ape lagi yg ader kat Astro. Abis dah sesi basuh baju, sidai baju, lipat baju, kemas umah kitorg (or gua je) buat. Gua dah smpai tahap blasah Chelsea 4-0, 5-0 dah kat PES 2009 on PS2 (dulu ble menang 1 or 2 - o jer).

But...itulah yg kitorg kena buat. Kuarantin diri kitorg. Pasal mknn, mmg ar gua kluar g bli. Nak masak...lauk mls nak bli kat kedai. Mane ble pegi tmpt yg kerumun dgn org ramai. Manelah tau gua ade...terjangkit kat org lain time gua kluar tu kan naya jer..

Hope that tmrw check up with Dr. Sakinah will come out with a good result. Then if everything is ok, kitorg nak cek baby plak. Risau beb! X tau mcmane condition dia. Eventho Ema punye monthly cek up fall on the 15th, but kitorg risau gak ngan condition dia. Maklum ar...mane nmpk pape. Ema pon blm rasa any kicking pon. Hope baby ok. Gua doakan both of my precious ni slmt & sihat hendaknye.

Kepada Anim, sorry la kitorg x dpt dtg majlis pertunangan awak. Dah niat mmg nak dtg. Apakan daya... Anyway congrats ya! Jaga diri bebaik.

To Nida, Sorilah aku x dpt dtg majlis perkahwinan ko. Tp at least ko dah dpt hadiah in advance dr aku, kan? Nasib baik bagi awal ek? hehe Congrats & welkam to the club.

To Manchester United FC, Xde hal lah kite kalah Community Shield. Kalah pon, kalah penalti jer. Gua xnak ckp psl jahatnye Ballack & unsporting reaction by Chelsea player bile Evra kena hentak dgn Ballack & x lupa jugak referee yg sungguh prihatin dgn Ballack tp bile Evra buat silap sket...kad kuning diterima eventho mmg dia dpt bola. Eh..gua xnak crite eh.. tersasul plak. Again..xper kite kalah. Yg penting kerjasama! eh..bkn. itu wonderpets kat tv9 (punye lah bosan, smpai wonderpets pon layan. sigh!) Yg penting we show to the world that MU can survive with or wthout Ronaldo & Tevez. Glory glory!

To u all. Thanks for the doa, the solat hajat, the yassin even the bunga (thanks Pn. Nora!) for Erma. Gua appreciate sgt ape yg korg semua buat.

Pape...gua akan update lagi dlm next post. Million of thanks!!

Friday, August 07, 2009

Quarantine....

Bile doktor Sakinah dtg melawat Ema pagi td. Gua dan Ema dah decide utk blk umah...
Most of us if dgr dah blk umah or discharge dr hospital means only 1 thing - dah sembuh. But in Ema case - its not.
Actually doctor give us two option - either to stay in Ampang Puteri Specialist Hospital (APSH, not APMC) or stay quarantine at home. So kitorg amik option no 2. Doctor prescribe all the medicine especiallly Tamiflu utk Ema mkn for the next 5 days. Then on the 11th... dtg blk ke APSH utk check up. Slps selesai discharge procedure...gua bwk Ema blk umah dlm pkl 12.30pm.
Mcm2 sms gua & Ema dpt. Suruh mkn buah naga la..mkn pisang ar..minum air kelapa muda or sea coconut. Suruh baca yassin, minum air zamzam. Thanks all. Gua akan cuba bagi mane yg termampu pd Ema.
So far yg gua tau. Almost all private hospital in KL dah accept kes H1N1. Not like the early stage when all H1N1 cases need to be refer to GH only. Gua dgr even those yg dah confirm H1N1 poon kena blk umah kuarantin sendiri coz hospital dah penuh. Hospital only treat those yg critical jer. Kesian gak kat doktor2 & nurse2 semua. Pd korg jer la kitorg normal ppl brharap. Gua mmg sanjung jasa baik korg x dilupakan gak yg bwkkan mknn & bersihkan bilik. Korg mmg mengambil risiko utk memastikan kami yg sakit akan kembali sihat.
Opis gua dah start buat saringan kat entrance dgn cek body temperature semua yg masuk kilang. Maybe coz gua dah bgtau kat HR yg Ema confirm H1N1. Itu yg diorg take safety precaution agaknye.
Hope that kitorg buat pilihan yg betul. Gua takut gak dok umah ni. Gua takut gua x dpt jaga Ema bebaik. Doakan moga gua dpt jaga Ema dgn baik sehingga dia sembuh. Doakan gak moga baby kitorg kuat bersama mummynye. Hope that Baby pandai memilih apa yg patut diambil utk mmbesar dlm perut mummy k. Moga Allah pulihkanlah Ema dr penyakit berbahaya ini. Amin...

Thursday, August 06, 2009

Sometime 'Positive' is not the answer u looking for...

Haih....
Mcmane gua nak tulis ni.......
By the time entry ni di tulis, most of yg kitorg kenal dah tau yg Ema has been positive H1N1. Yup.. no jokes, man. Gua mmg harap yg result paper yg tulis wife gua tu detected H1N1 just a big joke that APMC nak buat kat gua & Ema. Gua harap tetibe je Adlin Aman Ramli akan kluar & bgtau yg "wakenabeb!!"Gua akan ketawa smbil blasah mamat tuh dgn gumbiranye krana buat lwk x kenal tmpt ...but its not.
The fact is...Ema mmg confirm detected with H1N1. Jgn tanye gua mane dia dpt...Even opismate dia yg suspect pon dah release from hospital making Ema the 1st TIMEdotcom staf yg kena H1n1. Apsal la Ema yg kena? Bkn her other opismate? Tp soalan tu gua x patut tanye...its not my power to sesuka bg penyakit tu kat sesapa pon. Gua redha bini gua kena H1N1. Itu dah takdirnya... Gua xkan menyalahkan sesapa pon. As a pregnant lady...Ema mmg have a higher risk to get infected other than others except for kids, those yg ader lelah & org tua. That is the fact.
Another fact yg menyakitkan hati gua is that when Ema found out about the result from the nurse - I wasn't there. Gua xder kat sblh dia utk tenangkan dia, beb! Gua kat umah, sebok ngemas baju sluar aper yg patut utk bwk blk ke APMC. Ema dpt tau pas lunch tgh hari. Gua smpai jer APMC (dgn hati girang coz Ema was getting better this morning & hoping that the result just to confirm that Ema negative & ble blk umah) then kat bilik dia, gua konpius. Ngape katil dia kemas? Mane brg2 semua? Then barulah nurse panggil gua mengatakan yg Ema dah dipindah kan ke bilik lain. Then gua dah start rase x best bile tgk ader tag "isolated" outside of her room. Gua masuk, then nmpk Ema dgn riak wajah yg sedih... Gua tanye dia bile pindah bilik, "pas lunch td", smbil mata dia tgk ke dinding - pandangan yg ble tembus dinding tuh dibuatnye, x pandang gua pon. "Confirm ke syg?", tanye gua smbil pegang bahu dia. Ema angguk smbil memalingkan muka dia pada gua. Gua terus peluk dia. Gua rasa sedih, tp xtau ngape airmata x nk turun. Mata Ema mmg dah merah la. Sorry syg abg xder mase syg dpt that bad news.
Ema trus bertukar menjadi pendiam. Kami x byk ckp pon. Gua pon x nak ar byk sgt soal. Kesian kat dia. Mase tu ar gua tgk result 2nd test dia pd nurse kat luar. Terus je gua solat zohor dan terus berdoa pd ilahi. Gua x kesah ape nak jd kat gua, as long as Ema & baby survive the infection.
Doktor Sakinah dtg melawat Ema dlm pkl 6.40pm rasanye. Gua pon kena kuarantin selama 7 hari. Kena amik vitamin c & of coz kena pakai mask. X kira la nak kuarantin kat mane pon. As long as no contact with other fine human within the 7 days. Doc says that Ema is still at the early stage. Mungkin itu kehendakNya utk kami dtg ke APMC utk cek Ema. If not mane tau...gua mungkin lmbt utk bwk Ema g pakar which might end up dgn Ema dah lmbt utk menerima rawatan.
Then barulah gua smpaikan berita pd bos Ema & parents kitorg. Others...gua sms jer. Thanks semua yg berdoa utk kesihatan Ema & baby. Thanks gak to those yg kol tanye kabar, gua x tau cmane nak ckp ar.... Yg gua mmpu is just send sms to korg... itu jer. Kitorg mmg x bagi sesapa pon dtg. We do not want to cause others to be infected. If Ema sihat (Amin Ya Allah!!) biar kami yg dtg melawat.
Kepadamu ku berserah Ya Allah..

Wednesday, August 05, 2009

H1N1: The Story so far

Gua ader niat nak tulis post about the virus yg tgh merebak dgn cepat di negara kita ni. Tp nmpknyer..gua akan tulis ttg pengalaman gua & especially Erma, yg being suspect H1N1.
Semua bermula from last week. When kitorg start kije slps penat majlis perkahwinan Gudik the weekend b4, Erma mention to me that kat opis dia dah ramai yg bebatuk dgn ganasnye. Gua dah start risau dah mase tuh. Erma did try to ask 4 permission to work from umah. But of coz ar...being rejected due to unvalid claims. Then on Wednesday (29.07.09), Erma dah start batuk2. The following day getting worst. Nak jd crite, gua pon actually from Tuesday (28.07.09) dah start sakit tekak - ulcer. Sakit weh!! Mulut cam tebako! Asyik teguk air jer. But on Thursday, + simptom = pening plak.
Slps dpt berita yg Atuk blah abah Erma meninggal ptg tu, kami pon g klinik - dgn niat nk tgk status gua & normal cek up Erma. Erma was ok then. Cuma gua jer suspect demam eventho gua x rasa demam pon. Dpt MC. Niatnye mlm tu gak nak blk kg uruskan pengkebumian arwah atuknya. Pas jer mkn ubat, trus zzzzzzzzzzz...Smpai ke pagi. Mase tido tu lar Ema dah start demam. Panas seh bdn dia.
Jumaatnya, pepagi kami dah bertolak ke Trolak. Slps selesai pengkebumian dan solat Jumaat, kami pon brtolak blk ke rumah. Erma masa ni masih panas bdnnya. Kami x g klinik pon blk dr Trolak tu. Esoknye br pegi klinik. Doc bg ubat jer.... Then monday pegi ke klinik yg sama blk - bagi ubat extra dos plk.
Gua pon mc gak ari senin tuh. Hari slasa gua start kije blk. Ema still mc ari slasa tuh. Then when dia g klinik, doc suruh refer to specialist. So decide to go to Ampang Puteri Medical Centre. Blk dr klinik tuh, x tau cmane...Ema jatuh kat blk air. Dia tepon gua, gua ingat nak mintak lepas slps weekly meeting pagi tuh. Tp dah disebabkan Ema JATUH. Gua pon terus jer mintak kluar dr meetg & brgegas blk ke rumah. Luckily that Ema jatuh x teruk, Alhamdulillah she's fine. Cuma kitorg x tau condition baby.
Ampang Puteri Medical Centre (APMC) dah mcm specialist centre for H1N1. Gua masuk jer lobi utama, dah ade org APMC yg cek semua visitor punye body temperature. If lebih dr 38 degree celcius, kena hantar ke wad kecemasan & kemalangan. Since Ema punye body temp is 38, kenalah kitorg g wad tuh. Kat situ dah mcm tmpt berpenyakit. Semua pakai mask (termasuk ar kitorg) Smbil mndftr tuh smpt ar gua dpt info yg even APMC HR staff pon ader 4 org yg positive virus tuh. HR beb!! bkn yg deal dgn patient. Gua rasa org yg x sakit pon ble sakit ar kat sini. Dah ler cuaca kat luar tuh jerebu tak hingat!!
Ingat mase nak jumpa doc tu, nak cek baby condition gak. Tp lain plak jadi nyer. Dah la lame nk tunggu dpt jmpe doctor. Sis suruh Ema amik blood sample b4 jumpa doctor. Jmpe doctor jer, Ema was suspected positive H1N1. Gua rasa nak runtuh dah dunia masa tuh. Gua tgk Ema cool jer mase tuh. But gua tau..dlm hati dia mcm mane. She's a strong babe. Tho slps buat 2 further sample for testing. 1 taken from the nostril - result in 1 hour. And another sample taken from the throat - result in 24 hour. Ema ader ckp ngan gua, "Abg jgn sedih k, syg ok jer" Elok2 gua dpt tahan nak nangis, trus mengalir jer air mata gua. Sedih la beb! Bini gua suspect H1N1!. Ema pon gua tgk tertitis gak air mata dia. Pas jer admit kat wad. Gua pon brgegas blk amik aper yg patut coz x expect yg Ema kena warded. 1st test result is negative. Alhamdulillah. Doctor yg jaga Ema. Dr. Sakinah also helpful tgk kan Ema. Eventho, at first mcm dia nih serius x hengat punya. Tp lama kelamaan she's quite ok gak.
Gua pon kol PIL & my parents. Sedih diorg. Tp gua terangkan kat diorg yg Ema is just suspected & not confirm yet positive H1N1. Baru ar diorg ok. The rest of our family & frens...mane yg gua tau jer..gua sms jer. Byk yg reply sms, kol..gua thanks a lot to u guys. Thanks for all ur prayers. To those yg kol Erma. Sorry la. Dia x larat nak jwb panggilan korg. Ader yg gua smpt jawab..gua jawab. Mane yg x dpt, sori lah.
Today, Ema is getting better. BP & body Temp has normalize. Doctor dtg tgk pagi & ptg mengatakan yg Ema getting better. Tp result from the 2nd test blm tau lagi. Ramai kot yg buat test tuh...patutnye ptg ni ble dpt dah result nye. Tp blm lagi.
Gua akan update lagi status Ema tmrw. Skrg ni gua brkmpg ar kat APMC. Nak jd crite...my HR officer siap kol bgtau yg gua pon kena kuarantin since wife gua suspected.
If everthing ok, we will check the baby condition plak. Doakanlah moga Ema & baby xder pape. Moga doa korg akan dimakbulkan Allah.

Monday, August 03, 2009

Men's magazine...

Gua x tau ttg korg, but gua smpai skrg masih x dpt carik men mag yg best mengikut description yg gua nak.
To me... a good men mag showcase:
  • Great cover story -doesn't mean about babes only.
  • Babes... of coz.
  • Movie review and previews.
  • Fashion info & tips about guys of coz.
  • Cool adventures story.
  • Cool places to go for holidays.
  • Cool music review,interviews & previews etc.
  • Cool happening in town or nearby.
  • Goods sports story line up.
  • Things that men should or not do.
  • Health guide.
  • Cool books review.
  • Others thing that make the mag cool!

So far... most of the mag either have some of the line up above or just LAME...

Bkn ape...since kawin ni.. gua dpt ar tgk woman mag i.e. Cleo, Women weekly or etc coz Ema buy it. So basically yg dpt gua simpulkan are that their mags got a lots of info plus the price is cheap. Half of our mag! Maybe the demand for men mag not as much as woman mag I guess.

A few Men Magazine Review:


  1. FHM (For Him Magazine) - Babe (s) cover photo. a lot of info i.e sex story, sexy babe story, New musics reviews, a lot of story that I dont know or doesnt care to know, Fashion that manager & above only afford etc. I like the babes of coz (especially the cover story about Megan Fox, Katy Perry & of coz my favourite Ana Ivanovic), but the mag more towards sex craving men and not for an average joe (kengkononnye gua la tu...wakaka).


  1. August Men - Man cover photo. Babes photo/story inside. lots of info as well as things as per I wanted above. But to thin for a mag costing RM10 bucks.




  2. M2 - Man cover photo. Still new to me. Need to go through a few month to get a better comments. Problem is the mag is 1 month late from normal publication date. Let say the month is August, the mag hit the market with July posted on the cover page.




  3. NewMan - Babe (s) cover photo. Almost identical like August Men. Comment pon same mcm August Men.
Actually there are a lot of Men mag out there i.e GQ, Playboy etc. But from the mags & criteria review above, Im still searching for the Man mag that I luv.
If korg tau any Man mags that korg nak gua try baca, komen k

Friday, July 31, 2009

Nak cancel ker x...nak cancel ker x.....

Aku rasa most of you all mesti ada langgan Astro, kan? Dgn harga yg ble tahan murah (bkn cam Amy Search ckp "berbaloi-baloi") ble kata semua rumah mesti ada 1 kuali Astro terpacak kat dinding umah. Aku subscribe Astro semata-mata kerana ada pakej sukannye. Tgk ape lagi..bola la. If ingat blk time blajo dolu2 ar... aku sanggup fly semata2 utk tgk bola kat kedai mamak or cafe memana yg ada Astro. Maklum ar... dolu astro kan mahal gedabak. Sehinggit lagi nak jejak rm1k beb!!
Tu dulu ar...tp skrg nih mungkin disebabkan dah ramai yg dah langgan, harga pon dah murah. Nak langgan, cume perlu byr upah pemasangan jer. Xder kena byr ape2 lagi except monthly payment jer. Tp yg x sedap nye, baru2 ni aku dpt surat dari Astro:

Encik/Puan/Cik MOHD MOZEHAN B ZAINAL (Berapa jantina daa...)

Pakej Sukan Astro - Harga Baru

Bla..bla..bla..bla... Hakikatnya kos penyiaran acara sukan di seluruh dunia terus meningkat. Sejak sekian lama Astro telah menyerap kenaikan kos penyiaran ini dan dapat terus mengekalkan harga pakej sukan kami pada tahap yang terendah di rantau ini. Namun begitu, penyerapan kos penyiaran kos penyiaran acara sukan ini tidak dapat diteruskan lagi dan untuk memastikan Astro terus dapat menawarkan acara2 sukan antarabangsa dan tempatan yang hebat ini kepada anda, harga pakej sukan Astro ini perlu dinilai semula.

Bla..bla..bla..

Harga pakej semasa: RM59.xx
Harga pakej baru: RM71.xx

Bagi memudahkan urusan anda, kami akan mengemaskinikan penyata akaun bulanan anda secara automatik dan harga pakej sukan astro yang baru akan ditunjukkan di dalam penyata akaun bulanan anda yang berikutnya.


WTF!! Sesuka mak bapak dia jer nak naik kan... ingat aku ni cop duit ke! (Ayat yg ayah aku suke pakai time marah aku nak mintak duit). If gaji aku naik, ok gak ler. Mungkin aku ble terima. Tp xder angin, xder ribut..tetiba jer naik. Hangin ar aku. If betul ar kos naik, apsal time myk turun harga, ko x turun harga sama? Ni myk x naik lg, ko dah naik dulu plak? Siut je.
Parents aku & parents in law aku dah sms bgtau suruh cancel kan terus Astro diorg. Erma pon nak cancelkan pakej sukan aku (sbb dia yg byr astro..hehe) tukar pakej lain..aku x tau nak ckp ape. Kesian plak mak ayah & mak abah aku. If cancel Astro, bosan plak diorg. Nak coverkan, byk seh!! Either aku kongsi ngan ema or cancel terus jer Astro nye.
X pasal...pasal jer nyusahkan aku. Kalau gaji aku 5 angka tetiap bln, xpe gak. Ini 5 angka menganga tiap tahun ader la! Tension!!
Pandai plak tuh...time BPL season baru nak start la, baru nak naikkan. Nmpk x how they play their market strategy? Sxxl!!
Byknyer menyumpah..adoi..astagrfirullah. ngucap An..

Skrg nih aku ngan Erma tgh bajet, whether nak continue or not subscribing Astro.. Haih..byk lagi yg patut aku pk selain dr benda Astro nih!

Wednesday, July 29, 2009

Get well soon Felipe Massa!!



Last weekend during qualifying, Felipe Massa was hit by a spring fly from the car in front of him Barichello. Making him unconscous for a few seconds. If korg tgk gmbr bwh ni yg gua amik dr Paultan... mmg teruk beb.

Masa tu Massa tgh push full throttle, then when he was hit by the spring, Massa sempat tekan brek. Tgk ler gmbr bwh ni

Full throttle, full break

Confirm la Massa wont be racing anymore this season. Hope he will get well soon. He was confirmed with fracture skull. Luckily his eyes were reported ok. He will be release from the hospital in 10 days.

Posting...

Fuh... lama gilak gua nak siapkan posting psl MU Asia tour. Bkn apa... bz, xtvt yg x putus2 mmbuatkan gua xder mase langsung nak update blog nih... Nanti gua akan update posting2 yg short jer. mcm kat twitter.

Thursday, July 23, 2009

The most anticipated weekend ever!!: Manchester United coming to town - Day 2 18 July 2009 Game Day


This weekend gua x pakai kaler lain selain kaler merah. Meraikan kedatangan the red devils to town. Hari ni parents in law gua dtg ke kl. My wife akan gua tinggalkan di rumah. Sesuatu yg gua rasa x best. Dah la dia pregnant, tinggal kat rumah sengsowang plak tuh.. Tp Erma bgtau yg dia xper dok rumah jer.. Gua terasa la mcm mls nak tinggalkan rumah...but then Erma beriya kata yg dia ok. So gua lmbtkan ar sket nak ke bkt jalil.

Plan asal, gua nak g std pkl 12...perghh..mmg fanatik rasanye. Tp gua kluar rumah pas lunch ngan Erma. Dlm pkl 1 lebih gua dah gerak ke Bkt Jalil.. Di sana nnti gua akan jumpa ngan Latip as well as Alol kat stadium jer..Perjalanan ke stadium ok jer... no jam..smpai kat exit ke bkt jalil jer..then dah bratur keta menghala ke stadium..tp still ble selit menyelit lagi ar.. Gua parking kat Std Hoki. Bkn apa...nanti senang nak kua..Gua kena hantar Latip ke Pudu pas game...Bas dia pkl 11pm..takut sangkut jem. Kiri kanan jalan dah penuh dgn penyokong MU berjalan sepakat menuju ke puncak...puncak bkt jalil ar. Gua pon join the crowd.
Ramai seh MU fan kat Msia ni rupenyer... Mau ribu2 yg aku nmpk otw ke std. Semua berarak ke Stadium Nasional Bkt Jalil. Gua rasa dah mcm berarak nak ke Old Trafford plak...huhu... Smpai jer kat Green gate, Latip dah tunggu aku kat situh. Ramai giler seh!! Rupenyer gate x bukak lagi. So kena la q mcm org nak naik bas blk sklh. Penuh... Ramai gak yg bwk awek. Pakaian... dah tentu ar merah. Ader gak yg x hengat punye dressing. Ngalahkan nak g clubbing. Pelik gua.. Mgkin diorg nih mlm td x blk umah trus g stadium jer kot. huhu. Ader gak mamat2 yg brani mati. Brani mati pakai baju liverpool, Real Madrid, Barcelona or even Man City. Lalu jer kena sound baiiiik punya.. Sorry bro! u in the wrong crowd, man!

Tepat pkl 3pm, Gate bukak. Rupenyer bkn tiker RM98 jer masuk kat green gate. Tiket RM68 pon masuk gate yg same. Cume bezanyer, bile dah masuk baru ade security yg akan cek bile korg nak g tmpt dok RM98, RM 68 etc. Gua ajak Latip dok kat centre seating. Tmpt yg smlm kitorg cume mampu tgk jer.. Skejap jer dah penuh. Ingat nak dok seat yg bawah skali. Nasib baik trnmpk ader sorg brader sblh dia byk seat kosong. So kitorg dok lah kat situ je. Ok gak ar. Kazen2 gua ntah mane diorg dok. Gasak ar..

Pemandangan dari seat gua

Panas dah start terasa ar.. Jgn pelik beb...gua siap buat early preparation..pakai sunblock. wakaka. Ireng gua nanti, susah plak. Mau Erma x percaye gua g stadium. Mau dia ingat gua g pantai memane ntah..hehe. To make matter worse, gua lupe bwk sunglasses. Sunglasses nye ader dlm keta, kelam kabut punye psl..lupe sunglasses trus. Xper ar, MU punye psl..gua sanggup ar....

Sempat gak ler berbual ngan brader yg bg seat pd gua ngan Latip..Then pkl 4.20pm, team Msia kua utk last minute training. Selesai jer diorg training, MU punye turn plak..Gua x tau ar ape prasaan mase tuh..Mmg best giler. Crowd pon best. Penuh seh stadium with the Red Devils army!!

Giggs mengetuai other MU teammates clapping acknowledging that the fans are really awesome!!!

Selepas selesai sesi memanaskan bdn. Tibe plak selingan oleh pancaragam ntah dr mane ntah.. Agak menarik gak le. Tp time ni gua tgh setting kamera gua utk amik photo yg lelawa. Tp xble challenge other ppl nye kamera..Memasing bwk DSLR kamera.. Tension gua! Ini yg buat gua rasa nak beli kamera baru...heheh

Crowd yg mau cecah 100k!!

Mcm2 sepanduk yg gua tgk. Ader yg conteng muke..Mmg fanatik ler kalau tgk dr jauh... Abis jer sesi selingan, tibe lah acara yg dinantikan oleh semua MU fan in Malaysia. To watch our heroes live in a flesh right in front of our own eyes againts our beloved Msia team.

Line Up Manchester United:
1. Edwin Van Der Sar (12. Ben Foster)
3. Patrice Evra.
5. Rio Ferdinand (6. Wes Brown).
23. Johnny Evans.
22 John 'O Shea.
17. Nani.
8. Anderson (11. Ryan Giggs).
18. Paul Scholes (17. Zoran Tosic).
28. Darren Gibson.
10. Wayne Rooney (7. Michael Owen).
9. Dimitar Berbatov (41. Kiko Macheda).

Line Up Malaysia:
1. Mohd. Fauzi Marlias.
Mohd. Asraruddin Omar. (Mohd. Azmi Muslim).
5. Norhafiz Zamani.
7. Mohd. Aidil Zafuan.
Mazlizam Mohd. (V. Thirumurugan).
10. Safiq Rahim (Mohd. Sabree Mat Abu).
12. Amar Rohidan (19. Bunyamin Omar).
13. Indra Putra (Badrul Bakhtiar).
17. Mohd. Amri Yahyah (Khyril Muhaimin).
8. Zaquan Adha (9. Nurshahrul Idlan Talha).

Sambil menunggu pemain2 keluar ke padang, mcm biasa ar...Malaysian Wave beralun keliling stadium. Tgk ler video yg gua amik nih..Ombak yg ntah keberapa agaknye ni:


video

Barisan Pemain Manchester United


Barisan Pemain Malaysia XI

Teruja sungguh kerana akhirnya dpt gak tgk MU main kat depan mata kepala sendiri. Tapi 1st half MU main mmg slow dr normal tempo diorg main. Smpaikan Msia dpt gak sesekali menerobos masuk ke kawasan padang MU... Tp Zaquan Adha & Amri Yahya mmg tunggu bola jer keja diorg. Puas ar kutuk diorg. Bukan ar gua x nak sokong team Msia, tp kalau main cam sxxl..buat per la nak sokong. Buat abis air liur jer. Baik sokong MU (mmg dtg nak tgk MU pon, bkn Msia) tp gua ttp sokong Msia gak. If x, buat per la gua pakai selempang Msia?
1st half berkesudahan dgn MU 2 - Msia 1 courtesy from Rooney, Nani & Amri Yahya. Gol Amri mmg lawa beb! Van Der Sar mmg off position gila baban ar. Terpekik terlolong gak ler dpt tgk Msia score against MU. Teruja beb!! If korg nak tgk penuh ke x stadium masa tuh..tgk ler video bwh ni:


video

Video during Half-time

2nd half kick-off

2nd half bermula dgn Msia bermula garang. Garang kat tgh padang je.. X penah masuk pon kotak penalti MU. Try pon ntah mana2 ntah.. X tau cam mane time Gibson sepak bola back to Ben Foster...Foster ble terlepas bola tuh..Amri yg mmg tgh mengagah Foster pun aper lagi..trus ar menyelesaikan hidangan yg terhidang didepan mata lantas mengangkat taraf Amri Yahya ke tahap dewa..eh silap..legenda.. (kata akhbar Msia - Gua x paham ar paper Msia nih. Time tgh naik...puji x hengat dunia. Bile jatuh jer..ngutuk x hengat dunia. Smpai tahap budak tadika pon bole). Msia 2 - MU 2.

Alangkah best if result game mcm ni

Sesudah jer Msia score. Trus sms bertalu2 gua terima dari (sapa lagi?) dr budak liver ar, sape lagi. "x kan lwn Msia pon ble draw kot?", "berenti sokong MU la weh! baik sokong Msia dlm BPL..wakaka" dan etc. Dlm hati gua.."aper la diorg nih... diorg x tau ker yg lwn tuh team Msia - team NEGARA diorg sendiri?, Xkan diorg x tau yg MU touch down pkl 11am jumaat & sabtu pkl 5.30 dah kena main lwn team yg dah mmg sebati ngan udara, pdg segalanye kat Msia nih? Xkan xtau ape erti "jetlag" kot?" Tp nak buat mcmane..ituler budak Liver. Kitorg mmg smpi kiamat ar x sebulu if talking about BPL football.
Actually, gua pon dah cuak gak (hehe) teruk gua kena kutuk nnti if MU draw jer lwn Msia. Tp ttp berbangga dgn pencapaian Msia jugak. Mcm gua ckp dlm post sblm nih. Then tiba lah masa yg gua mcm x percaya akan berlaku tgk MU main. Michael Owen disorak boleh kata satu stadium nasional bila masuk menggantikan Rooney.
Tgk dia main, nmpak ler mmg dah turun prestasinyer. Byk gak peluang yg terhidang utk dia. Tp mcm pemain Msia gak..membulan la..ntah ke mana ntah. Tp bila lorongan cantik Gibson (atau dlm erti kata PES/WE PS2) through ball dpt di baca cantik oleh idola gua - Ryan Giggs. namun berjaya di baca oleh Farizal. Namun dah lumrah semulajadi Owen "Goal poacher", dia berjaya mengawal bola muntah dr Farizal, sblm mengelecek Farizal dan merembat ke arah yg sempit di kawal oleh Mazlizam namun gagal menghalang Owen menjaringkan gol pembukaannya on his debut.
Akhirnya MU menang 3-2 Msia. "MU menang dgn bantuan budak Liver" antara sms yg gua dpt. X kira la. Asal menang. Bkn draw mcm lwn Thailand..wakaka...
Scoreboard selepas Owen score
Overall MU nmpk slow. Mungkin jetlag blm habis lagi agaknye. Formation pon bbrp kali dirombak oleh Fergie. Mungkin utk mencuba gandingan baru as well as menyesuaikan diri dgn ketiadaan Tevez & Ronaldo. Msia pulak nmpk byk potensinye..Cuma as Fergie ckp..dpn tumpul. Spt yg gua katakan sblm ni..cuma Amri Yahya yg mampu membantu Msia kembali menyinar. Dgn Botak Hafiz & Zaquan mengemudi barisan benteng pertahanan & of coz permainan menarik yg gua rasa ble dpt man of the match oleh Farizal di posisi GK, gua rasa team Msia kali ni nmpk konsisten. Harap Rajagopal mengekal & mencari lagi bakat2 muda utk diketengahkan. Gua rasa formation yg dia pakai (4-4-1-1) mmg bagus. X dilupakan yg menarik perhatian gua is Safiq Rahim. If dia lebih brani, gua rasa mamat ni ble pegi jauh.


Lega MU menang..huhu

Tp ada 1 perkara yg gua nmpk ar beza antara team Msia ngan MU. Abis jer game, pemain Msia trus melilau duduk ker ape ker. Tp pemain MU.....

Semua pakat buat warmdown session.


MU player keliling padang sambil berterima kasih ngan fan yg penuh fanatik!!


Evra baling baju di area tmpt gua duduk...Then followed by Anderson
Puas ar hati gua dpt tgk team gua main kat Msia. Gua dah pasang angan2 nak tgk MU main kat Old Trafford plak. Tp ntah bile ar... Another thing pasal penonton bola di Msia. Berat tol mulut nak nyanyi. Diam jer..cam tgk wayang plak... Kejap jer gua dpt nyanyi "Glory..glory..Man United' then semua berenti..Kita penyokong bola kat Msia ni sbenarnye lom ader 1 lagu yg bole kite nyanyi utk team pasukan Msia kite. Ader ker nyanyi lagu "Inilah barisan kita" Nak g berperang, ble ar..hehe Hope dpt ar sesape yg kreatif ble buat 1 lagu utk sorak team Msia.. We have a good crowd..but we dont have a crowd anthem.
Paling best beb!!! Dah la dpt tgk MU main kat Msia. Esoknye, muka gua terpampang kat muka depan Berita Minggu. X sia sia gua pegi tgk MU live in Msia!!

Berita Minggu 18 Julai 2009

Gmbr yg dibesarkan
Gua dgn latip dlm kotak itam


P/s: MU bkn main skali jer kat Msia. But 2 kali!!! Syg gua x dpt pegi 2nd game.