Friday, August 07, 2009

Quarantine....

Bile doktor Sakinah dtg melawat Ema pagi td. Gua dan Ema dah decide utk blk umah...
Most of us if dgr dah blk umah or discharge dr hospital means only 1 thing - dah sembuh. But in Ema case - its not.
Actually doctor give us two option - either to stay in Ampang Puteri Specialist Hospital (APSH, not APMC) or stay quarantine at home. So kitorg amik option no 2. Doctor prescribe all the medicine especiallly Tamiflu utk Ema mkn for the next 5 days. Then on the 11th... dtg blk ke APSH utk check up. Slps selesai discharge procedure...gua bwk Ema blk umah dlm pkl 12.30pm.
Mcm2 sms gua & Ema dpt. Suruh mkn buah naga la..mkn pisang ar..minum air kelapa muda or sea coconut. Suruh baca yassin, minum air zamzam. Thanks all. Gua akan cuba bagi mane yg termampu pd Ema.
So far yg gua tau. Almost all private hospital in KL dah accept kes H1N1. Not like the early stage when all H1N1 cases need to be refer to GH only. Gua dgr even those yg dah confirm H1N1 poon kena blk umah kuarantin sendiri coz hospital dah penuh. Hospital only treat those yg critical jer. Kesian gak kat doktor2 & nurse2 semua. Pd korg jer la kitorg normal ppl brharap. Gua mmg sanjung jasa baik korg x dilupakan gak yg bwkkan mknn & bersihkan bilik. Korg mmg mengambil risiko utk memastikan kami yg sakit akan kembali sihat.
Opis gua dah start buat saringan kat entrance dgn cek body temperature semua yg masuk kilang. Maybe coz gua dah bgtau kat HR yg Ema confirm H1N1. Itu yg diorg take safety precaution agaknye.
Hope that kitorg buat pilihan yg betul. Gua takut gak dok umah ni. Gua takut gua x dpt jaga Ema bebaik. Doakan moga gua dpt jaga Ema dgn baik sehingga dia sembuh. Doakan gak moga baby kitorg kuat bersama mummynye. Hope that Baby pandai memilih apa yg patut diambil utk mmbesar dlm perut mummy k. Moga Allah pulihkanlah Ema dr penyakit berbahaya ini. Amin...

3 comments:

j or ji said...

bro..
harap bersabar dgn dugaannnya.
aku ada strong feeling semuanya akan ok.
baby pun akan ok.
banyak2 berdoa dan jgn putus asa.

sabya said...

belila fav food2 kema.. seronok sket die na mkn.. wpun tade selera..
jgn sedey2 k.. kita same2 doa

moze said...

j: Thanks bro.
Sabya: Dah beli dah. Ikan or ayam dgn sup ayam..hehe. Thanks sis