Friday, July 31, 2009

Nak cancel ker x...nak cancel ker x.....

Aku rasa most of you all mesti ada langgan Astro, kan? Dgn harga yg ble tahan murah (bkn cam Amy Search ckp "berbaloi-baloi") ble kata semua rumah mesti ada 1 kuali Astro terpacak kat dinding umah. Aku subscribe Astro semata-mata kerana ada pakej sukannye. Tgk ape lagi..bola la. If ingat blk time blajo dolu2 ar... aku sanggup fly semata2 utk tgk bola kat kedai mamak or cafe memana yg ada Astro. Maklum ar... dolu astro kan mahal gedabak. Sehinggit lagi nak jejak rm1k beb!!
Tu dulu ar...tp skrg nih mungkin disebabkan dah ramai yg dah langgan, harga pon dah murah. Nak langgan, cume perlu byr upah pemasangan jer. Xder kena byr ape2 lagi except monthly payment jer. Tp yg x sedap nye, baru2 ni aku dpt surat dari Astro:

Encik/Puan/Cik MOHD MOZEHAN B ZAINAL (Berapa jantina daa...)

Pakej Sukan Astro - Harga Baru

Bla..bla..bla..bla... Hakikatnya kos penyiaran acara sukan di seluruh dunia terus meningkat. Sejak sekian lama Astro telah menyerap kenaikan kos penyiaran ini dan dapat terus mengekalkan harga pakej sukan kami pada tahap yang terendah di rantau ini. Namun begitu, penyerapan kos penyiaran kos penyiaran acara sukan ini tidak dapat diteruskan lagi dan untuk memastikan Astro terus dapat menawarkan acara2 sukan antarabangsa dan tempatan yang hebat ini kepada anda, harga pakej sukan Astro ini perlu dinilai semula.

Bla..bla..bla..

Harga pakej semasa: RM59.xx
Harga pakej baru: RM71.xx

Bagi memudahkan urusan anda, kami akan mengemaskinikan penyata akaun bulanan anda secara automatik dan harga pakej sukan astro yang baru akan ditunjukkan di dalam penyata akaun bulanan anda yang berikutnya.


WTF!! Sesuka mak bapak dia jer nak naik kan... ingat aku ni cop duit ke! (Ayat yg ayah aku suke pakai time marah aku nak mintak duit). If gaji aku naik, ok gak ler. Mungkin aku ble terima. Tp xder angin, xder ribut..tetiba jer naik. Hangin ar aku. If betul ar kos naik, apsal time myk turun harga, ko x turun harga sama? Ni myk x naik lg, ko dah naik dulu plak? Siut je.
Parents aku & parents in law aku dah sms bgtau suruh cancel kan terus Astro diorg. Erma pon nak cancelkan pakej sukan aku (sbb dia yg byr astro..hehe) tukar pakej lain..aku x tau nak ckp ape. Kesian plak mak ayah & mak abah aku. If cancel Astro, bosan plak diorg. Nak coverkan, byk seh!! Either aku kongsi ngan ema or cancel terus jer Astro nye.
X pasal...pasal jer nyusahkan aku. Kalau gaji aku 5 angka tetiap bln, xpe gak. Ini 5 angka menganga tiap tahun ader la! Tension!!
Pandai plak tuh...time BPL season baru nak start la, baru nak naikkan. Nmpk x how they play their market strategy? Sxxl!!
Byknyer menyumpah..adoi..astagrfirullah. ngucap An..

Skrg nih aku ngan Erma tgh bajet, whether nak continue or not subscribing Astro.. Haih..byk lagi yg patut aku pk selain dr benda Astro nih!

Wednesday, July 29, 2009

Get well soon Felipe Massa!!



Last weekend during qualifying, Felipe Massa was hit by a spring fly from the car in front of him Barichello. Making him unconscous for a few seconds. If korg tgk gmbr bwh ni yg gua amik dr Paultan... mmg teruk beb.

Masa tu Massa tgh push full throttle, then when he was hit by the spring, Massa sempat tekan brek. Tgk ler gmbr bwh ni

Full throttle, full break

Confirm la Massa wont be racing anymore this season. Hope he will get well soon. He was confirmed with fracture skull. Luckily his eyes were reported ok. He will be release from the hospital in 10 days.

Posting...

Fuh... lama gilak gua nak siapkan posting psl MU Asia tour. Bkn apa... bz, xtvt yg x putus2 mmbuatkan gua xder mase langsung nak update blog nih... Nanti gua akan update posting2 yg short jer. mcm kat twitter.

Thursday, July 23, 2009

The most anticipated weekend ever!!: Manchester United coming to town - Day 2 18 July 2009 Game Day


This weekend gua x pakai kaler lain selain kaler merah. Meraikan kedatangan the red devils to town. Hari ni parents in law gua dtg ke kl. My wife akan gua tinggalkan di rumah. Sesuatu yg gua rasa x best. Dah la dia pregnant, tinggal kat rumah sengsowang plak tuh.. Tp Erma bgtau yg dia xper dok rumah jer.. Gua terasa la mcm mls nak tinggalkan rumah...but then Erma beriya kata yg dia ok. So gua lmbtkan ar sket nak ke bkt jalil.

Plan asal, gua nak g std pkl 12...perghh..mmg fanatik rasanye. Tp gua kluar rumah pas lunch ngan Erma. Dlm pkl 1 lebih gua dah gerak ke Bkt Jalil.. Di sana nnti gua akan jumpa ngan Latip as well as Alol kat stadium jer..Perjalanan ke stadium ok jer... no jam..smpai kat exit ke bkt jalil jer..then dah bratur keta menghala ke stadium..tp still ble selit menyelit lagi ar.. Gua parking kat Std Hoki. Bkn apa...nanti senang nak kua..Gua kena hantar Latip ke Pudu pas game...Bas dia pkl 11pm..takut sangkut jem. Kiri kanan jalan dah penuh dgn penyokong MU berjalan sepakat menuju ke puncak...puncak bkt jalil ar. Gua pon join the crowd.
Ramai seh MU fan kat Msia ni rupenyer... Mau ribu2 yg aku nmpk otw ke std. Semua berarak ke Stadium Nasional Bkt Jalil. Gua rasa dah mcm berarak nak ke Old Trafford plak...huhu... Smpai jer kat Green gate, Latip dah tunggu aku kat situh. Ramai giler seh!! Rupenyer gate x bukak lagi. So kena la q mcm org nak naik bas blk sklh. Penuh... Ramai gak yg bwk awek. Pakaian... dah tentu ar merah. Ader gak yg x hengat punye dressing. Ngalahkan nak g clubbing. Pelik gua.. Mgkin diorg nih mlm td x blk umah trus g stadium jer kot. huhu. Ader gak mamat2 yg brani mati. Brani mati pakai baju liverpool, Real Madrid, Barcelona or even Man City. Lalu jer kena sound baiiiik punya.. Sorry bro! u in the wrong crowd, man!

Tepat pkl 3pm, Gate bukak. Rupenyer bkn tiker RM98 jer masuk kat green gate. Tiket RM68 pon masuk gate yg same. Cume bezanyer, bile dah masuk baru ade security yg akan cek bile korg nak g tmpt dok RM98, RM 68 etc. Gua ajak Latip dok kat centre seating. Tmpt yg smlm kitorg cume mampu tgk jer.. Skejap jer dah penuh. Ingat nak dok seat yg bawah skali. Nasib baik trnmpk ader sorg brader sblh dia byk seat kosong. So kitorg dok lah kat situ je. Ok gak ar. Kazen2 gua ntah mane diorg dok. Gasak ar..

Pemandangan dari seat gua

Panas dah start terasa ar.. Jgn pelik beb...gua siap buat early preparation..pakai sunblock. wakaka. Ireng gua nanti, susah plak. Mau Erma x percaye gua g stadium. Mau dia ingat gua g pantai memane ntah..hehe. To make matter worse, gua lupe bwk sunglasses. Sunglasses nye ader dlm keta, kelam kabut punye psl..lupe sunglasses trus. Xper ar, MU punye psl..gua sanggup ar....

Sempat gak ler berbual ngan brader yg bg seat pd gua ngan Latip..Then pkl 4.20pm, team Msia kua utk last minute training. Selesai jer diorg training, MU punye turn plak..Gua x tau ar ape prasaan mase tuh..Mmg best giler. Crowd pon best. Penuh seh stadium with the Red Devils army!!

Giggs mengetuai other MU teammates clapping acknowledging that the fans are really awesome!!!

Selepas selesai sesi memanaskan bdn. Tibe plak selingan oleh pancaragam ntah dr mane ntah.. Agak menarik gak le. Tp time ni gua tgh setting kamera gua utk amik photo yg lelawa. Tp xble challenge other ppl nye kamera..Memasing bwk DSLR kamera.. Tension gua! Ini yg buat gua rasa nak beli kamera baru...heheh

Crowd yg mau cecah 100k!!

Mcm2 sepanduk yg gua tgk. Ader yg conteng muke..Mmg fanatik ler kalau tgk dr jauh... Abis jer sesi selingan, tibe lah acara yg dinantikan oleh semua MU fan in Malaysia. To watch our heroes live in a flesh right in front of our own eyes againts our beloved Msia team.

Line Up Manchester United:
1. Edwin Van Der Sar (12. Ben Foster)
3. Patrice Evra.
5. Rio Ferdinand (6. Wes Brown).
23. Johnny Evans.
22 John 'O Shea.
17. Nani.
8. Anderson (11. Ryan Giggs).
18. Paul Scholes (17. Zoran Tosic).
28. Darren Gibson.
10. Wayne Rooney (7. Michael Owen).
9. Dimitar Berbatov (41. Kiko Macheda).

Line Up Malaysia:
1. Mohd. Fauzi Marlias.
Mohd. Asraruddin Omar. (Mohd. Azmi Muslim).
5. Norhafiz Zamani.
7. Mohd. Aidil Zafuan.
Mazlizam Mohd. (V. Thirumurugan).
10. Safiq Rahim (Mohd. Sabree Mat Abu).
12. Amar Rohidan (19. Bunyamin Omar).
13. Indra Putra (Badrul Bakhtiar).
17. Mohd. Amri Yahyah (Khyril Muhaimin).
8. Zaquan Adha (9. Nurshahrul Idlan Talha).

Sambil menunggu pemain2 keluar ke padang, mcm biasa ar...Malaysian Wave beralun keliling stadium. Tgk ler video yg gua amik nih..Ombak yg ntah keberapa agaknye ni:


video

Barisan Pemain Manchester United


Barisan Pemain Malaysia XI

Teruja sungguh kerana akhirnya dpt gak tgk MU main kat depan mata kepala sendiri. Tapi 1st half MU main mmg slow dr normal tempo diorg main. Smpaikan Msia dpt gak sesekali menerobos masuk ke kawasan padang MU... Tp Zaquan Adha & Amri Yahya mmg tunggu bola jer keja diorg. Puas ar kutuk diorg. Bukan ar gua x nak sokong team Msia, tp kalau main cam sxxl..buat per la nak sokong. Buat abis air liur jer. Baik sokong MU (mmg dtg nak tgk MU pon, bkn Msia) tp gua ttp sokong Msia gak. If x, buat per la gua pakai selempang Msia?
1st half berkesudahan dgn MU 2 - Msia 1 courtesy from Rooney, Nani & Amri Yahya. Gol Amri mmg lawa beb! Van Der Sar mmg off position gila baban ar. Terpekik terlolong gak ler dpt tgk Msia score against MU. Teruja beb!! If korg nak tgk penuh ke x stadium masa tuh..tgk ler video bwh ni:


video

Video during Half-time

2nd half kick-off

2nd half bermula dgn Msia bermula garang. Garang kat tgh padang je.. X penah masuk pon kotak penalti MU. Try pon ntah mana2 ntah.. X tau cam mane time Gibson sepak bola back to Ben Foster...Foster ble terlepas bola tuh..Amri yg mmg tgh mengagah Foster pun aper lagi..trus ar menyelesaikan hidangan yg terhidang didepan mata lantas mengangkat taraf Amri Yahya ke tahap dewa..eh silap..legenda.. (kata akhbar Msia - Gua x paham ar paper Msia nih. Time tgh naik...puji x hengat dunia. Bile jatuh jer..ngutuk x hengat dunia. Smpai tahap budak tadika pon bole). Msia 2 - MU 2.

Alangkah best if result game mcm ni

Sesudah jer Msia score. Trus sms bertalu2 gua terima dari (sapa lagi?) dr budak liver ar, sape lagi. "x kan lwn Msia pon ble draw kot?", "berenti sokong MU la weh! baik sokong Msia dlm BPL..wakaka" dan etc. Dlm hati gua.."aper la diorg nih... diorg x tau ker yg lwn tuh team Msia - team NEGARA diorg sendiri?, Xkan diorg x tau yg MU touch down pkl 11am jumaat & sabtu pkl 5.30 dah kena main lwn team yg dah mmg sebati ngan udara, pdg segalanye kat Msia nih? Xkan xtau ape erti "jetlag" kot?" Tp nak buat mcmane..ituler budak Liver. Kitorg mmg smpi kiamat ar x sebulu if talking about BPL football.
Actually, gua pon dah cuak gak (hehe) teruk gua kena kutuk nnti if MU draw jer lwn Msia. Tp ttp berbangga dgn pencapaian Msia jugak. Mcm gua ckp dlm post sblm nih. Then tiba lah masa yg gua mcm x percaya akan berlaku tgk MU main. Michael Owen disorak boleh kata satu stadium nasional bila masuk menggantikan Rooney.
Tgk dia main, nmpak ler mmg dah turun prestasinyer. Byk gak peluang yg terhidang utk dia. Tp mcm pemain Msia gak..membulan la..ntah ke mana ntah. Tp bila lorongan cantik Gibson (atau dlm erti kata PES/WE PS2) through ball dpt di baca cantik oleh idola gua - Ryan Giggs. namun berjaya di baca oleh Farizal. Namun dah lumrah semulajadi Owen "Goal poacher", dia berjaya mengawal bola muntah dr Farizal, sblm mengelecek Farizal dan merembat ke arah yg sempit di kawal oleh Mazlizam namun gagal menghalang Owen menjaringkan gol pembukaannya on his debut.
Akhirnya MU menang 3-2 Msia. "MU menang dgn bantuan budak Liver" antara sms yg gua dpt. X kira la. Asal menang. Bkn draw mcm lwn Thailand..wakaka...
Scoreboard selepas Owen score
Overall MU nmpk slow. Mungkin jetlag blm habis lagi agaknye. Formation pon bbrp kali dirombak oleh Fergie. Mungkin utk mencuba gandingan baru as well as menyesuaikan diri dgn ketiadaan Tevez & Ronaldo. Msia pulak nmpk byk potensinye..Cuma as Fergie ckp..dpn tumpul. Spt yg gua katakan sblm ni..cuma Amri Yahya yg mampu membantu Msia kembali menyinar. Dgn Botak Hafiz & Zaquan mengemudi barisan benteng pertahanan & of coz permainan menarik yg gua rasa ble dpt man of the match oleh Farizal di posisi GK, gua rasa team Msia kali ni nmpk konsisten. Harap Rajagopal mengekal & mencari lagi bakat2 muda utk diketengahkan. Gua rasa formation yg dia pakai (4-4-1-1) mmg bagus. X dilupakan yg menarik perhatian gua is Safiq Rahim. If dia lebih brani, gua rasa mamat ni ble pegi jauh.


Lega MU menang..huhu

Tp ada 1 perkara yg gua nmpk ar beza antara team Msia ngan MU. Abis jer game, pemain Msia trus melilau duduk ker ape ker. Tp pemain MU.....

Semua pakat buat warmdown session.


MU player keliling padang sambil berterima kasih ngan fan yg penuh fanatik!!


Evra baling baju di area tmpt gua duduk...Then followed by Anderson
Puas ar hati gua dpt tgk team gua main kat Msia. Gua dah pasang angan2 nak tgk MU main kat Old Trafford plak. Tp ntah bile ar... Another thing pasal penonton bola di Msia. Berat tol mulut nak nyanyi. Diam jer..cam tgk wayang plak... Kejap jer gua dpt nyanyi "Glory..glory..Man United' then semua berenti..Kita penyokong bola kat Msia ni sbenarnye lom ader 1 lagu yg bole kite nyanyi utk team pasukan Msia kite. Ader ker nyanyi lagu "Inilah barisan kita" Nak g berperang, ble ar..hehe Hope dpt ar sesape yg kreatif ble buat 1 lagu utk sorak team Msia.. We have a good crowd..but we dont have a crowd anthem.
Paling best beb!!! Dah la dpt tgk MU main kat Msia. Esoknye, muka gua terpampang kat muka depan Berita Minggu. X sia sia gua pegi tgk MU live in Msia!!

Berita Minggu 18 Julai 2009

Gmbr yg dibesarkan
Gua dgn latip dlm kotak itam


P/s: MU bkn main skali jer kat Msia. But 2 kali!!! Syg gua x dpt pegi 2nd game.


The most anticipated weekend ever!!: Manchester United coming to town - Day 1 Training Session

Last weekend mmg weekend yg paling gua tunggu selepas MU umumkan yg diorg akan turun ke Malaysia in July 2009.
At last... gua dpt tgk dgn mata kepala gua sendiri pemain2 kelab kegilaan gua sejak gua berumur 7 tahun: MANCHESTER UNITED!!!
Gua kena admit lah.. dah 2 years sejak last time gua tgk bola live kat stadium. Last skali gua tgk live game kat stadium when Malaysia vs. Singapore in 2007 @ Std Shah Alam. Masa tuh gua blm kawen lagi beb! Hehe..
Gua dpt jugak terpekik terlolong menjerit pasukan kegemaran gua training kat depan mata kpala gua - Manchester United and Malaysia. Well to be true...Malaysia to bonus jer. X yah tgk pon x per... Masa training pon kena kutuk. Malas ar nak lebih2...
Tu x kire gua terpekik terlolong menjerit utk pasukan kegemaran gua beraksi di depan mata. Huhuh... mmg pengalaman yg x ble gua lupakan ar..
So let gua start dgn the 1st day of the MU Asia tour of Malaysia.
Gua amik cuti hari Jumaat tuh. Plan in the morning nak pegi KLIA greet the team when they touchdown @ 11am. Then follow them check-in at their hotel right after that. Then follow them for the media conference @ 2pm. Then proceed to KLCC for a session of Nike 5 on 5 @ 3pm. Then proceed to Std bukit Jalil where MU will have their training session @ 5.30pm. Pastuh follow diorg tgk Harry Potter kat TGV KLCC mlmnyer.
But actually gua stay kat umah...basuh baju la, kemas umah la bla bla... coz my parents-in-law will be coming over tomorrow for Lily wedding reception on Sunday. After the Friday prayer, gua g pick up Latip (my fanatic MU supporter fren yg sanggup turun jejauh dr Penang utk tgk MU) kat Pudu b4 heading to Std Bukit Jalil. On the way to pudu, Taufiq (kazen gua) dah sms bgtau dah ramai yg start filling up the stadium. Gua dah resah bro. Buatnyer lmbt smpai..tambah jem lagi (tau jer la bkt jalil tu bile big matchday) kompem gua ble smpai lmbt. Pas amik Latip, kitorg smpai kat stadium dlm pkl 3.30pm. Kereta mmg beratur ar nak masuk parking std...but still consider ok lagi. Pas jer parking keta, gua ngan latip terus ar carik Red gate. Entrance into the std.
Jumpa 1 entrance. Dah nak lepas masuk dah. Skali gua kena tahan. Ceh..rupenyer VIP entrance. Nyesal gua tunjuk gua punye training pass. If not, sah2 gua ble dpt dok kat VIP sitting plus...ble turun padang...Nak buat cmane...bkn rezeki gua... At last kitorg jumpe la Red gate tuh...
Red gate Entrance
Nak masuk std. Kena tahan lagi... tp kali ni Latip plak...botol air, mknn x ble bwk masuk. Ceh...kacau btol. Selepas abiskan air & mknn, kitorg pon masuk ler std dgn jayanyer..Mase tuh pkl 3.40pm.
Kitorg dpt dok kat blkg gol nearby scoreboard yg ader jam. Ingat nak dok kat seating tgh-mengadap garisan tgh padang...tp MasyaAllah...panas x hengat seh dok kat situ!!
Lama mencuci mata & berborak ngan mmbr Latip..akhirnya keluar lah segerombolan pemain2 Malaysia pd pkl 4.30pm...Dpt rousing applause gak la. Gua pk gak...mesti diorg x penah dpt this kind of reception if its only their training & not MU training. Heheh... The crowd mmg dah ramai ler time tuh..Almost 30K Mancunians wannabe a.k.a the red devils fans dah memenuhi stadium.

Sungguh bangga pemain Malaysia stlh tgk ramai gile tgk diorg training...wakaka

Stlh lebih sejam tgk & mengutuk pemain Msia training. Tibelah masa utk gua tgk live all (almost) MU players in front of my eyes.. Tgk ler video yg gua amik time MU player kluar ke padang. (Sorry ler video tuh senget. Gua x tau yg hp gua amik gmbr senget..hehe).


video

Mmg gempak le beb!! Memula skali Scholes keluar secara solo...then followed by Giggsy and the whole squad. The crowd mmg dah terpekik terlolong mcm histeria dah. Gua pun same... We chants all the big names "Giggsy!! Giggsy!!" "Rio!! Rio!!" and of coz crowd favourite "Roooooney!! Rooooney!!" and to my shocks... ramai gak yg menyokong kemasukan Owen ke dlm MU. Gua still x ble terima yg an ex-liverpool player is playing for MU. Who would have think about that!!!
MU fanatiks yg x mengira panas atau redup. Respek bro!!
Aper jer MU player buat..the crowd will react. Even when the coach kena amik bola dkt ngan pagar kat fan seat pon kena cheers!! We are totally mad about Manchester United!!

Warm down session nearby tmpt kitorg dok

Time gmbr atas diambil.. mmg rase mcm paparazzi la bro!! Aper gmbr je amik...Clear ker blur ker (most of it blur arh...tension gua) blasah jer...
The training session last for 1 hour. Dlm pkl 6.40pm, all MU player has leave the field. Ape lagi..kitorg pon berebut ar kua.. nak amik gmbr diorg b4 diorg naik bas back to the hotel.


Mcm bas pelancong jer..but all MU player are inside the bus!!
Settle 1st day of the MU tour to Malaysia.
Di samping training session kat dlm stadium. Di luar std pon ble tahan gak gempaq jugak..Astro organize sort of like a temasya call Sokker Safari. Byk gak xtvt kat sini. Ader live concert, freestyle timbang bola, PS3 game event (Apsal la diorg main FIFA 09! If diorg main PES09 or WE, kompem gua x blk punyer la!!!), face paint and of coz the main event is futsal 3-on-3.
Brgmbr kat depan MU stall
Kat stall atas dpt gak ar bli sourvenir t-shirt MU. Byk gak design menarik. Tp gua amik round neck t-shirt warna putih. Jgn x percaya..The latest MU jersey with the V across the chest pon ader jual (bkn kat MU stall ar) RM70 beb!!! hehe cepat sungguh diorg nih. No wonder ar gua tgk ramai yg pakai the new jersey..susah nak bezakan between ori & pirate jersey.
Kitorg blah dr stadium lebey kurang 7.30pm. Pas tgk traffic dah reda sket. Gua & Latip mmg dah plan...tmrw...we will come early. X sanggup rasanyer nak dok blkg2 tgk ur favourite player played in front of ur own eyes...
Glory Glory Man United!!

Friday, July 17, 2009

Cahaya Muka Rasulullah S.A.W



Bila Allah Cepat Makbulkan Doamu, Maka Dia Menyayangimu,
Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu,
Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu.
Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun...
Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya. ..

Asalamualaikum,
CAHAYA MUKA NABI S.A.W.

Telah diriwayatkan daripada Siti Aishah bahawa ia telah berkata : "Sedang
aku menjahit baju pada waktu sahur (sebelum subuh) maka jatuhlah jarum
daripada tanganku, tiba-tiba kebetulan lampu pun padam, lalu masuklah
Rasulullah s.a.w. Ketika itu juga aku dapat mengutip jarum itu kerana
cahaya wajahnya, lalu aku berkata, " Hai Rasulullah alangkah bercahayanya
wajahmu!

Seterusnya aku bertanya: " Siapakah yang tidak akan melihatmu pada hari
kiamat?"

Jawab Rasulullah : "Orang yang bakhil."

Aku bertanya lagi : "Siapakah orang yang bakhil itu?"

Jawab baginda : "Orang yang ketika disebut namaku di depannya, dia tidak
mengucap selawat ke atasku."

BERDOA

Berkata Al-Barra' r.a . bahawa Nabi s.a.w. bersabda: "Segala doa itu
terdinding (terhalang untuk dikabulkan) daripada langit sehingga orang yang
berdoa itu mengucapkan selawat untuk Muhammad dan keluarga Muhammad."

KIJANG DAN ANAKNYA

Diriwayatkan oleh Abu Na'im di dalam kitab 'Al-Hilyah' bahawa seorang
lelaki lalu di sisi Nabi s.a.w. dengan membawa seekor kijang yang
ditangkapnya, lalu Allah Taala (Yang berkuasa menjadikan semua benda-benda
bercakap) telah menjadikan kijang itu bercakap kepada Nabi s.a.w. : "Hai
Pesuruh Allah, sesungguhnya aku ada mempunyai beberapa ekor anak yang
masih menyusu, dan sekarang aku sudah ditangkap sedangkan mereka sedang
kelaparan, oleh itu haraplah perintahkan orang ini melepaskan aku supaya
aku dapat menyusukan anak-anakku itu dan sesudah itu aku akan balik ke
mari."

Bersabda Rasulullah s.a.w. " Bagaimana kalau engkau tak balik ke mari
semula?" Jawab kijang itu: "Kalau aku tidak balik ke mari, nanti Allah
Taala akan melaknatku sebagaimana Ia melaknatkan orang yang tidak
mengucapkan selawat bagi engkau apabila disebut nama engkau disisinya."

Lalu Nabi s.a.w. pun bersabda kepada orang itu : "Lepaskan kijang itu buat
sementara waktu dan aku jadi penjaminnya. "

Kijang itu pun dilepaskan dan kemudian ia kembali ke situ semula. Maka
turunlah malaikat Jibril a.s. dan berkata : "Hai Muhammad, Allah Taala
mengucapkan salam kepada engkau dan Ia (Allah) berfirman: " Demi
KemuliaanKu dan KehormatanKu, sesungguhnya Aku lebih kasihkan umat
Muhammad daripada kijang itu kasihkan anak-anaknya dan Aku akan kembalikan
mereka kepada engkau sebagaimana kijang itu kembali kepada engkau."
Alhamdulillah. marilah memperbanyakkan bersukur dan berselawat kerana kita
tergolong dalam umat Muhammad.

Panjangkan kisah ini kepada sahabat-sahabat dan sudara-mara. Semoga kita
sama-sama berusaha dalam menghidupkan rasa kasih sayang terhadap
Rasulullah SAW.

--
Hai orang-orang yang beriman, masuklah ke dalam Islam secara
keseluruhannya, dan janganlah kamu turut langkah-langkah syaitan,
sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagimu. (surah Al-Baqarah ayat :
208)

Thursday, July 16, 2009

Countdown to the best anticipated weekend ever!: MU coming to town beb!!

Bz nye... X sempat gua nak update blog...

Yesterday afternoon in England, the whole team which take part in MU Asia tour has depart from England to KLIA Msia. Expected ETA by Friday morning Msia time.

Later in the evening. 5.30pm as per schedule unless any last minutes changes, the MU team will train @ Bukit Jalil Stadium. Will definitely be there.

Tomorrow evening same time will be the big match. Of course ar gua sokong MU. Bosan ar sokong team Msia. Stakat Zimbabwe, ble ar menang.

Gua really hope the pitch is in good condition. If x, jadi cam aper Chelsea player/coach ckp - padang yg merbahaya. Ble injured kan player. Buat malu jer... and this is the best stadium that we have? Tgk ler padang tuh nanti. Mesti berlopak sane, berlopak sini. Bertampal sane, bertampal sini. Kompem x ble pass bola grounder...mesti melompat2 bola tuh... Itulah kelebihan player Msia. Hope diorg pandai gunakan kelebihan ni.

Gua x tau ler player Msia mane yg x sabo nak abis game. Ingat lagi time MU dtg 2001 kot. Ahmad Shahrul Azhar siap ble lompat2 (catch by the camera) pas Beckham tukar baju dgn dia. Ape la... dah la ko tuh kapten team mase tuh... Ble ar buat perangai mcm tuh depan worldwide audience yg tgk game tuh (if ader yg tgk ler dr luar Msia). X sabo nk tgk sape nak tukar jersey ngan Michael Owen. huhuhu

Byk actually gua nak crite..tp x sempat ar.. Pas tgk game tu nanti gua update lagi entry nih.. In the meantime, for those yg pegi tgk game tuh... C u there. Yg x pegi... er..korg maybe ade other xtvt lagi penting like sambut ur new born baby, ader family gathering (which gua x pegi...huhu), ader wedding and of coz..becoz ur an ABU.

Cheers!!

Sunday, July 12, 2009

Michael Jackson: Rest In Piece dear King of Pop


When erma & me @ Raub, I sometime check my mukabuku via my nokia. Most of the shout out were written about Michael Jackson is dead. I dunno whether to believe or not as we were bz with Gudik's (Adi family name) wedding.
Then bile tgk berita di tv, baru ler gua tau yg MJ mmg betul2 dah mati. Reason of his death...until now still unsolved. Its kinda bring up back memory of what ppl talking about when Elvis Presley dead. Whether he were trully dead or not. Then gua pk...betul ke MJ dah mati or maybe bcoz of what he is going through skrg ni (in past tense if he is really dead)...legal issue on his Neverland ranch etc...or maybe what happen to his body...who knows, right? But for the time being... biarlah gua pk yg dia betul2 dah mati.
I grow up listening to his song. Gua still remember yg mak gua crite gua mase kecik dulu suke nyanyi... Nyanyi lagu hindustan (gara2 parents suke tgk hindustan, anaknye yg hapal lagu yado ki barat...huhu) and lagu MJ. Mak gua ckp time gua nyanyi lagu MJ, yg dia dgr were "nananana....beat it" beat it jer yg betul. yg lain ntahapapantah gua nyanyi...huhu..
Gua siap ble takut ar biler tgk video clip thriller beb! huhu...memalukan jer...but thats the fact. Gua mmg dgr lagu2 dia. Antara lagu dia yg gua suke smpai skrg:
  1. Billie Jean.
  2. Beat It.
  3. Bad.
  4. Black or White.
  5. Smooth Criminal.
  6. We are the world.
  7. Do You Remember The Time.
  8. You Rock My World.
  9. You are not Alone.

Ader ar sket sedeh bile dgr he has gone. finito. Eventho gua x pegi konsert dia mase dia dtg msia in 1996, but gua still rase he is the best performer on stage. Dgn his trademark dance move: The moonwalk. Sape dlm dunia ni ble create such a euphoria bile buat concert or buat aper je la even to his own body like what MJ buat. He's the 1st artist buat video clip berdrama, sign deal with Pepsi utk jd pioneer artist become the spokeperson for endorsement mcm ape yg C. Ronaldo dgn Nike, Messi dgn Adidas, Kobe Bryant dgn Nike etc. And of coz..who can forget that he's going out with Brooke Shield: the hottest babe during the 80~early 90's era! He is most definitely the King of Pop. no question about it.

Question is whether betul ker x dia convert to muslim or not jer. Whether betul ke dia tukar nama to Mikael remain unsolve. But according to his brother which already convert to Muslim, mmg dia dah convert. If that's the case, pengebumian dia should be Islamic not the way the memorial diorg buat on Wednesday early morning..Look more Christian than Islamic...but one thing that touch me mase memorial tu are the unveiling the faces of MJ children which mase dia hidup dulu, dia protect tahap gaban ar rupe anak2 dia dr press. And of coz the emotional speech by Paris Katherine Michael Jackson:





The world has lost one of its greatest artist, singer, entertainer, wacko, daddy...u name it. That's Michael Jackson to you....

Wednesday, July 08, 2009

RON92? RON95? RON97?: apekah semua ini??

Come 1st September 2009, fuel price in Malaysia will be adjust to RM2.00/liter for RON97 & the introduction of RON95 to replace RON92. Price for RON95 will be RM1.75/liter.

For most of us, we will think that why the gomen want to increase the fuel price again when the world crude oil was just recently increase and currently at USD65 per barrel, right? And y does gomen need to introduce RON95 to replace RON92 which most of us never use for our vehicles?Can RON95 be use to my car?

All this question are common to all of us, but first... we need to understand what kinda fuel we are using for our vehicles.

First & foremost, all petrol fuel sell in Malaysia are unleaded. There are no more leaded fuel being sold at any petrol pump. There are only 2 type of petrol sell in Malaysia. RON92 & RON97.


If u r using Shell to fuel ur vehicle engine, u will use either Shell Super (Green colour) or V-Power (Red or sometime Blue). FYI, both Super & V-Power r RON97. The differences between these two are the mix ratio of the additives. At certain Shell petrol station, u can find either Shell Super or Regular (Red). U might think that the Regular is a leaded fuel, but it's actually not. Regular is RON92.

Left is Shell Super. Right is Shell Regular

If u r using Petronas, they also got 2 variance of fuel. Primax which is RON97 & Prima which is RON92. Again, Prima is not leaded fuel. It is unleaded fuel as well. If ur living in Putrajaya, u can try using the RON95 at selected Petronas there. Selling at RM1.70/liter.

If ur using BH Petrol or Caltex, they also are selling 2 kind of fuel. Which is Silver 92 & Gold 97. At first I thought that the 9 is the latest compare to 92 due to its resemblance with year '97. Heheh...was I really wrong eh? hehe.


So now since u already understand (kinda of) what kinda fuel that all along ur using, can u change it from using RON97 fuel to RON95? Definitely yes if ur car r make after year 2000. Most of the vehicles nowadays r using EFI or Electronic Fuel Injection compare to b4 year 2000 where most of the cars previously using Carburator. It is actually no harm at all if we use RON95 unless u dont care about the additional cost of using RON97. But if u want to use RON95 and ur car r using Carburator, then you need to add ignition timing adjustment fix in order not to make ur car hick up.

For further info, please refer to other related posting i.e. Paultan etc.

Thursday, July 02, 2009

Manchester United unveil their new 09/10 season home jersey



Yup..you heard it right. Sblm MU tukar sponsor to Aon, Nike will going to launch the new jersey on the 16.07.09. It means that during MU Asia tour, they will start wearing this new jersey.
Gua rase mcm old skool jer jersey ni. At least lagi bagus & cantik compare to Chelsea new jersey yg nmpk mcm ader span je kat bahunye....hehe (mcm span baju kurung).


Gua ingat nak beli jersey mase 10/11 nnti. Tp bile tgk jersey ni cam lawa jer...ape salahnye beli & pakai time diorg dtg 18.07 nnti eh? heheh....

Away jersey pon mcm ni gak but in white colour. The 'V' line will be in blue colour. A must have if you are indeed a true MU supporter. Dont worry, x lama lagi kluar la imitation punye. Bole ler korg beli. hehe