Thursday, July 23, 2009

The most anticipated weekend ever!!: Manchester United coming to town - Day 2 18 July 2009 Game Day


This weekend gua x pakai kaler lain selain kaler merah. Meraikan kedatangan the red devils to town. Hari ni parents in law gua dtg ke kl. My wife akan gua tinggalkan di rumah. Sesuatu yg gua rasa x best. Dah la dia pregnant, tinggal kat rumah sengsowang plak tuh.. Tp Erma bgtau yg dia xper dok rumah jer.. Gua terasa la mcm mls nak tinggalkan rumah...but then Erma beriya kata yg dia ok. So gua lmbtkan ar sket nak ke bkt jalil.

Plan asal, gua nak g std pkl 12...perghh..mmg fanatik rasanye. Tp gua kluar rumah pas lunch ngan Erma. Dlm pkl 1 lebih gua dah gerak ke Bkt Jalil.. Di sana nnti gua akan jumpa ngan Latip as well as Alol kat stadium jer..Perjalanan ke stadium ok jer... no jam..smpai kat exit ke bkt jalil jer..then dah bratur keta menghala ke stadium..tp still ble selit menyelit lagi ar.. Gua parking kat Std Hoki. Bkn apa...nanti senang nak kua..Gua kena hantar Latip ke Pudu pas game...Bas dia pkl 11pm..takut sangkut jem. Kiri kanan jalan dah penuh dgn penyokong MU berjalan sepakat menuju ke puncak...puncak bkt jalil ar. Gua pon join the crowd.
Ramai seh MU fan kat Msia ni rupenyer... Mau ribu2 yg aku nmpk otw ke std. Semua berarak ke Stadium Nasional Bkt Jalil. Gua rasa dah mcm berarak nak ke Old Trafford plak...huhu... Smpai jer kat Green gate, Latip dah tunggu aku kat situh. Ramai giler seh!! Rupenyer gate x bukak lagi. So kena la q mcm org nak naik bas blk sklh. Penuh... Ramai gak yg bwk awek. Pakaian... dah tentu ar merah. Ader gak yg x hengat punye dressing. Ngalahkan nak g clubbing. Pelik gua.. Mgkin diorg nih mlm td x blk umah trus g stadium jer kot. huhu. Ader gak mamat2 yg brani mati. Brani mati pakai baju liverpool, Real Madrid, Barcelona or even Man City. Lalu jer kena sound baiiiik punya.. Sorry bro! u in the wrong crowd, man!

Tepat pkl 3pm, Gate bukak. Rupenyer bkn tiker RM98 jer masuk kat green gate. Tiket RM68 pon masuk gate yg same. Cume bezanyer, bile dah masuk baru ade security yg akan cek bile korg nak g tmpt dok RM98, RM 68 etc. Gua ajak Latip dok kat centre seating. Tmpt yg smlm kitorg cume mampu tgk jer.. Skejap jer dah penuh. Ingat nak dok seat yg bawah skali. Nasib baik trnmpk ader sorg brader sblh dia byk seat kosong. So kitorg dok lah kat situ je. Ok gak ar. Kazen2 gua ntah mane diorg dok. Gasak ar..

Pemandangan dari seat gua

Panas dah start terasa ar.. Jgn pelik beb...gua siap buat early preparation..pakai sunblock. wakaka. Ireng gua nanti, susah plak. Mau Erma x percaye gua g stadium. Mau dia ingat gua g pantai memane ntah..hehe. To make matter worse, gua lupe bwk sunglasses. Sunglasses nye ader dlm keta, kelam kabut punye psl..lupe sunglasses trus. Xper ar, MU punye psl..gua sanggup ar....

Sempat gak ler berbual ngan brader yg bg seat pd gua ngan Latip..Then pkl 4.20pm, team Msia kua utk last minute training. Selesai jer diorg training, MU punye turn plak..Gua x tau ar ape prasaan mase tuh..Mmg best giler. Crowd pon best. Penuh seh stadium with the Red Devils army!!

Giggs mengetuai other MU teammates clapping acknowledging that the fans are really awesome!!!

Selepas selesai sesi memanaskan bdn. Tibe plak selingan oleh pancaragam ntah dr mane ntah.. Agak menarik gak le. Tp time ni gua tgh setting kamera gua utk amik photo yg lelawa. Tp xble challenge other ppl nye kamera..Memasing bwk DSLR kamera.. Tension gua! Ini yg buat gua rasa nak beli kamera baru...heheh

Crowd yg mau cecah 100k!!

Mcm2 sepanduk yg gua tgk. Ader yg conteng muke..Mmg fanatik ler kalau tgk dr jauh... Abis jer sesi selingan, tibe lah acara yg dinantikan oleh semua MU fan in Malaysia. To watch our heroes live in a flesh right in front of our own eyes againts our beloved Msia team.

Line Up Manchester United:
1. Edwin Van Der Sar (12. Ben Foster)
3. Patrice Evra.
5. Rio Ferdinand (6. Wes Brown).
23. Johnny Evans.
22 John 'O Shea.
17. Nani.
8. Anderson (11. Ryan Giggs).
18. Paul Scholes (17. Zoran Tosic).
28. Darren Gibson.
10. Wayne Rooney (7. Michael Owen).
9. Dimitar Berbatov (41. Kiko Macheda).

Line Up Malaysia:
1. Mohd. Fauzi Marlias.
Mohd. Asraruddin Omar. (Mohd. Azmi Muslim).
5. Norhafiz Zamani.
7. Mohd. Aidil Zafuan.
Mazlizam Mohd. (V. Thirumurugan).
10. Safiq Rahim (Mohd. Sabree Mat Abu).
12. Amar Rohidan (19. Bunyamin Omar).
13. Indra Putra (Badrul Bakhtiar).
17. Mohd. Amri Yahyah (Khyril Muhaimin).
8. Zaquan Adha (9. Nurshahrul Idlan Talha).

Sambil menunggu pemain2 keluar ke padang, mcm biasa ar...Malaysian Wave beralun keliling stadium. Tgk ler video yg gua amik nih..Ombak yg ntah keberapa agaknye ni:



Barisan Pemain Manchester United


Barisan Pemain Malaysia XI

Teruja sungguh kerana akhirnya dpt gak tgk MU main kat depan mata kepala sendiri. Tapi 1st half MU main mmg slow dr normal tempo diorg main. Smpaikan Msia dpt gak sesekali menerobos masuk ke kawasan padang MU... Tp Zaquan Adha & Amri Yahya mmg tunggu bola jer keja diorg. Puas ar kutuk diorg. Bukan ar gua x nak sokong team Msia, tp kalau main cam sxxl..buat per la nak sokong. Buat abis air liur jer. Baik sokong MU (mmg dtg nak tgk MU pon, bkn Msia) tp gua ttp sokong Msia gak. If x, buat per la gua pakai selempang Msia?
1st half berkesudahan dgn MU 2 - Msia 1 courtesy from Rooney, Nani & Amri Yahya. Gol Amri mmg lawa beb! Van Der Sar mmg off position gila baban ar. Terpekik terlolong gak ler dpt tgk Msia score against MU. Teruja beb!! If korg nak tgk penuh ke x stadium masa tuh..tgk ler video bwh ni:


Video during Half-time

2nd half kick-off

2nd half bermula dgn Msia bermula garang. Garang kat tgh padang je.. X penah masuk pon kotak penalti MU. Try pon ntah mana2 ntah.. X tau cam mane time Gibson sepak bola back to Ben Foster...Foster ble terlepas bola tuh..Amri yg mmg tgh mengagah Foster pun aper lagi..trus ar menyelesaikan hidangan yg terhidang didepan mata lantas mengangkat taraf Amri Yahya ke tahap dewa..eh silap..legenda.. (kata akhbar Msia - Gua x paham ar paper Msia nih. Time tgh naik...puji x hengat dunia. Bile jatuh jer..ngutuk x hengat dunia. Smpai tahap budak tadika pon bole). Msia 2 - MU 2.

Alangkah best if result game mcm ni

Sesudah jer Msia score. Trus sms bertalu2 gua terima dari (sapa lagi?) dr budak liver ar, sape lagi. "x kan lwn Msia pon ble draw kot?", "berenti sokong MU la weh! baik sokong Msia dlm BPL..wakaka" dan etc. Dlm hati gua.."aper la diorg nih... diorg x tau ker yg lwn tuh team Msia - team NEGARA diorg sendiri?, Xkan diorg x tau yg MU touch down pkl 11am jumaat & sabtu pkl 5.30 dah kena main lwn team yg dah mmg sebati ngan udara, pdg segalanye kat Msia nih? Xkan xtau ape erti "jetlag" kot?" Tp nak buat mcmane..ituler budak Liver. Kitorg mmg smpi kiamat ar x sebulu if talking about BPL football.
Actually, gua pon dah cuak gak (hehe) teruk gua kena kutuk nnti if MU draw jer lwn Msia. Tp ttp berbangga dgn pencapaian Msia jugak. Mcm gua ckp dlm post sblm nih. Then tiba lah masa yg gua mcm x percaya akan berlaku tgk MU main. Michael Owen disorak boleh kata satu stadium nasional bila masuk menggantikan Rooney.
Tgk dia main, nmpak ler mmg dah turun prestasinyer. Byk gak peluang yg terhidang utk dia. Tp mcm pemain Msia gak..membulan la..ntah ke mana ntah. Tp bila lorongan cantik Gibson (atau dlm erti kata PES/WE PS2) through ball dpt di baca cantik oleh idola gua - Ryan Giggs. namun berjaya di baca oleh Farizal. Namun dah lumrah semulajadi Owen "Goal poacher", dia berjaya mengawal bola muntah dr Farizal, sblm mengelecek Farizal dan merembat ke arah yg sempit di kawal oleh Mazlizam namun gagal menghalang Owen menjaringkan gol pembukaannya on his debut.
Akhirnya MU menang 3-2 Msia. "MU menang dgn bantuan budak Liver" antara sms yg gua dpt. X kira la. Asal menang. Bkn draw mcm lwn Thailand..wakaka...
Scoreboard selepas Owen score
Overall MU nmpk slow. Mungkin jetlag blm habis lagi agaknye. Formation pon bbrp kali dirombak oleh Fergie. Mungkin utk mencuba gandingan baru as well as menyesuaikan diri dgn ketiadaan Tevez & Ronaldo. Msia pulak nmpk byk potensinye..Cuma as Fergie ckp..dpn tumpul. Spt yg gua katakan sblm ni..cuma Amri Yahya yg mampu membantu Msia kembali menyinar. Dgn Botak Hafiz & Zaquan mengemudi barisan benteng pertahanan & of coz permainan menarik yg gua rasa ble dpt man of the match oleh Farizal di posisi GK, gua rasa team Msia kali ni nmpk konsisten. Harap Rajagopal mengekal & mencari lagi bakat2 muda utk diketengahkan. Gua rasa formation yg dia pakai (4-4-1-1) mmg bagus. X dilupakan yg menarik perhatian gua is Safiq Rahim. If dia lebih brani, gua rasa mamat ni ble pegi jauh.


Lega MU menang..huhu

Tp ada 1 perkara yg gua nmpk ar beza antara team Msia ngan MU. Abis jer game, pemain Msia trus melilau duduk ker ape ker. Tp pemain MU.....

Semua pakat buat warmdown session.


MU player keliling padang sambil berterima kasih ngan fan yg penuh fanatik!!


Evra baling baju di area tmpt gua duduk...Then followed by Anderson
Puas ar hati gua dpt tgk team gua main kat Msia. Gua dah pasang angan2 nak tgk MU main kat Old Trafford plak. Tp ntah bile ar... Another thing pasal penonton bola di Msia. Berat tol mulut nak nyanyi. Diam jer..cam tgk wayang plak... Kejap jer gua dpt nyanyi "Glory..glory..Man United' then semua berenti..Kita penyokong bola kat Msia ni sbenarnye lom ader 1 lagu yg bole kite nyanyi utk team pasukan Msia kite. Ader ker nyanyi lagu "Inilah barisan kita" Nak g berperang, ble ar..hehe Hope dpt ar sesape yg kreatif ble buat 1 lagu utk sorak team Msia.. We have a good crowd..but we dont have a crowd anthem.
Paling best beb!!! Dah la dpt tgk MU main kat Msia. Esoknye, muka gua terpampang kat muka depan Berita Minggu. X sia sia gua pegi tgk MU live in Msia!!

Berita Minggu 18 Julai 2009

Gmbr yg dibesarkan
Gua dgn latip dlm kotak itam


P/s: MU bkn main skali jer kat Msia. But 2 kali!!! Syg gua x dpt pegi 2nd game.


1 comment:

j or ji said...

ada lagi penyokong liverpool yang berani bersuara eh?