Wednesday, September 09, 2009

Yang Mana Satu....

Skrg nih aku & Erma dah start beli brg baby... Beli pon yg senang2 jer dulu like baju, bedak, etc... Ader la list yg Erma dah tulis utk shopping. Skrg nih tinggal big items jer lom bli like baby court, gerobok & stroller.

Bkn ape beli skrg... takut nnti Erma dah x larat nak shopping. Even skrg ni pon, xble pusing shopping complex lama2 sbb sakit kaki. (kesian dia). Another thing, takut time Erma dah x larat shopping nnti, ape yg aku beli, semuanye dia x berkenan... x pasal2 plak kena pegi kedai 2-3 kali.

Cuma skrg ni aku tgh risau about 1 more big thing yg kitorg x decide lagi... Kat mane Erma nak bersalin. Puas gak ler aku & Erma survey which hospital yg bagus & most important - affordable. Jumpa 1 yg mcm ok, the next thing..ader bad review yg jatuhkan rating hospital tuh dlm "ranking" kitorg. If ikut aku... tentu lar nak g general hospital. Bkn HKL tau. Tapi Hospital Selayang, HUKM, PPUM, Hospital Serdang.

But as I said b4, bile ader yg kata ok, the next thing ader yg kata x ok or kua berita dlm paper about their carelessness during labour. Itu yg susah nak buat decision tuh.

If ikut Erma & since dia yg beranak, bkn aku...dia nak private hospital i.e. SDMC, APSC or DSC. Aku pon bgtau ar yg if private ni mmg bagus but like all private hospital, dah tentu diorg prefer type yg expensive & easy for them iaitu - operate rather than normal labour. Itu yg buat aku pening kepala tuh. Bkn murah beb!! Mau jejak RM8k tau. Then again..Erma akan ckp yg bkn aku yg beranak..tp dia. So... kena ar conpensate.

So if korg ader idea...tlg ar suggest kat aku which hospital yg bagus yet affordable. Bkn lah aku ni berkira ker apa... Tp life after the labour pon lagi byk pakai duit...

Aku & Erma akan terus survey lagi. Tp bile Erma dah masuk 7 mth (which in a few weeks time), kitorg kena decide & finalize the location. Just in case...

5 comments:

j or ji said...

encik,
APSH pun ok.. tapi dah standard hospital besar la tempat tu..manjang penuh dan ramai orang. try Pusrawi jln tun razak, gerenti potong, takda nak normal2.

or try maternity home. macam kat simpang balai polis sentul tu ada 1..kat Naluri Hospital Wangsa Melawati ada 1..

jgn lama2 beb..nak dekat dah tu!

tepeng said...

So far yang aku tau utk GH, service yg overall the best Selayang n Sg Buloh. Mcm aku since gynae wife aku dr DEMC, so kitorang decide kat situ je. And usually the doctor will choose normal labour unless ada kes tertentu ie ketuban dah pecah + dah induce but still bukaan kecik even dah berjam jam lamanya...

Jgn lupa antenatal class which is very important for wife to know when and how to push during the process and how you're going to handle the situation... seriously trust me, aku dah ada experience on that.

Hopefully everything gonna be find and one more tips. Ko carik baju jgn cari newborn bebanyak... 6 pasang dah cukup bg aku. 3-6month punya baju dalam 4 pasang... takut end up baju tak sempat pakai pun dah ketat..

mama hannah said...

heh heh,betul tuh apa en tepeng tuh cakap.So far aku kat Hosp Selayang,Alhamdulillah,ok.Kalu nk private pun,try carik yg dekat.Kot nak yg jauh,takot tak sempat plak nk sampainye.Eh tepeng,anak aku boleh lagi pakai bj newborn.. :D

moze said...

J: Thanks 4 the info. Ade kazen Erma yg dah beranak kat Naluri. Operate. Tp husband ble masuk same. Kazen dia siap video the procedure lagi.

Tepeng: Thanks bro. Baju 50-50. Ader new born, ader 3-6 mth punye. Ante-gatal ikut hospital yg kitorg finalizekan.

Tun: Mcm aku tulis ar... ader pro & cons. But mmg rank high gak dlm list kitorg hops selayang tuh. btw, hannah tuh kecik comel ar. Mane ble compare ngan anak tepeng...heehe

Cutestamoi said...

Nak beranak kat APSC jugak!!!! Abang, baby cot la.. :p