Tuesday, January 25, 2011

Malaysia vs. Indonesia: 2010 Suzuki Cup Final Leg 1: Revisited

Yes...
For those yg x minat bola, this post mmg lembab and ketinggalan zaman. Tp for those still have the fire utk team Harimau Malaya kita, apalah salahnye aku mengungkit cerita best utk dikongsi bersama, right?

Sbb utama aku baru nak tulis post ni sbb aku xder masa nak berblogging cam tahun 2009. So... since skrg ni aku ader masa, baik aku tulis eventho cerita tahun lepas.

For those yg kenal aku, aku bkn baru2 ni sokong team Msia. Dari kecik lagi aku sokong dgn mengondem team kebangsaan sendiri. Aku rasa aku kondem lebih dari aku memuji. Heheh. Tp fact is...aku pegi stadium tgk pasukan Msia lwn team negara lain. Aku jugak ader 2 jersi Malaysia Original - 1 time Msia sponsor by Adidas & 1 bile team Msia baru dapat tajaan dari Nike. Time tu nak carik jersi Msia pirate mmg susah. Kalo jersi hoki Msia, mmg byk.

So back to the main topic.... Aku actually nak tgk masa semifinal Msia vs. Vietnam. Tp syg...kesihatan x mengizinkan & parents in law aku pon ader dtg umah aku time tuh. X sesuai la rasanye aku sbg tuan rumah xde kat umah... So bile Msia dpt masuk final, mmg aku xkan lepaskan pluang nak tgk Msia beraksi especially against team Indon yg tgh kurang ajar time tuh...X kan aku nak lepaskan peluang kot.

Penyokong Indon yg ble tahan ramai gak



Ultras Malaya sedang berhimpun b4 masuk stadium


B4 this, last skali aku tgk team Msia beraksi is when Msia vs. MU. King Raja mmg dah jd coach time tuh...So dari time tuh dah nmpk ader improvement dlm persembahan team Msia. So bile aku tgk game nih, ader 2 perbezaan yg aku nmpk:

1. Crowd cheer.
- If dolu, asyik2 mexican wave then nyanyi lagu Inilah Barisan Kita....then of coz simfoni mencaci team sendiri & baling botol itu mmg lumrah. Tp bile aku tgk game ni, the crowd were fantastic. Kudos patut diberikan pd members Ultra Malaya...Diorg mmg bijak menaikkan mood crowd utk bersorak tanpa jemu. Kalau tak, takkan ler fan indon pon tiru buat banner Ultra Indonesia..lol.

2. Team performance.
-Superb. The best Ive ever seen live (this is before aku tgk game 2nd leg final @ Indon). The defense were rock solid, midfield sikit goyang and forward mmg best.



....and this is my first time tgk bola kat std bkt jalil naik 2nd tier sbb 1st tier dah penuh gila baban.

Atmosphere mmg awesome. X rugi aku tgk game ni.

Now aku harap with the team keeping the momentum going, kite boleh layak masuk Asia Cup 2015. X sabo nak tgk the next Harimau Malaya game....

Congrats gak kat Nike Malaysia coz coming up with a great tagline "Tanah Tumpahnya Darahku". Mmg ganas!

Satu ler aku ingat improvement that we need to do kalo g stadium:

1. Kena ajak awek cun g tgk bola. Korg x prasan ker time 2nd leg kat Bung Karno...punyer la ramai awek cun yg dtg sokong Timnas diorg? Awek cun Malaysia x minat bola or tak sokong team Msia ker? X jgk... Kalo x, xkan Ayu Raudhah & Rita Rudaini ble nak kawin pemain bola kot?

X kan sampai aku yg kena bwk awek cun g stadium kot? Hehehe....

1 comment:

Amirol Asraf said...

Wow, smart ah jersi malaysia tahun ni.. nak kena grab cepat nih!