Wednesday, March 24, 2010

Sembang kedai kopi....

All competition fixtures for BPL 09/10 contenders

"Askm, Din! kat sini rupanye ko.... apsal tak g masjid subuh td?" Kata Pak Abu sambil mengupas pisang yg tersedia atas meja kedai kopi Pak Mael.

"Wslm... aku terbabas ler. Sib baek bini aku kejut lagi 10 min pkl 7. Kalo tak...tinggal le Suboh aku. Itupon kelam kabut aku mandi wajib. Maklum la..mlm jumaat" Sengih menyinga Pak Sudin.

"Ah ko ni... dah 1 team bola anak ko... tak cukup2 lagi ker?", Pak Abu sinis.. Tp sbnrnye dia tak puas ati sbb bini dia pg umah akaknya utk persediaan kenduri ujung minggu tuh. Tido ler Pak Abu sengsorg.

Pak Sudin dah nak cramp menyengih tak sudah.

"Sapa ble menang liga ingeres tahun ni? MU lagi ker?", Pak Mael mencelah...Mencelah siap bwk kopi order Pak Abu. Most of yg lepak kat kedainya... Pak Mael dah tau ape diorg nak...rutin biasa mereka.

"Dah tentulah Liverpool!", kata Pak Abu.

"Ko ni, Bu....sah sah ler team kamu tu terkial2 nak dpt tempat ke-4, Dulu2 boleh la team kamu tu ayam2kan team lain..Skrg ni jgn mimpilah! Tahun ni aku rasa Chelsea yg menang. Sbb Chelsea tinggal paling byk pon 10 game aje. MU dgn Arsenal lagi byk game kena main kalo mereka menang dlm piala eropah tu. Chelsea cuma ada liga dan FA Cup jer tinggal...Itu org panggil apa? atas kertas? on paper? kalo main betul2..blm tentu lagi", Sampai dah lg sorg korum mereka - Pak Osman.

Pak Osman penyokong tegar liga Inggeris. Dia sokong Nottingham forest. So skrg ni dia penyokong berkecuali. Nak buat mcmane.... team dia br nak coba nak naik BPL..Itupon kalo menang playoff sbb Newcastle cam kompem masuk blk BPL.

"Betul jgk tu Pak Osman. Tp harus di ingat..team saya walaupon ade 2 game lebih byk dr Chelsea, MU ade byk pemain yg ble cover kalo sesapa cedera...kecuali Rooney, Fletcher & Van Der Sar. Yg penting backup kena kuat. Kalo nak harapkan 11 player yg same utk semua game..kompem ar bole kalah sbb tak larat.", Sampok dah si Hanif...

Pantang ada cite pasal bola. Kompem dia nak mencelah. Hanif mmg kaki tgk bola. Main bola? hampeh....

"Bkn Arsenal kat no. 2 liga ker skrg ni? Dah tu...bkn Arsenal ke yg paling senang lawannya?", Pak Sudin nak bersuara jgk. Pak Sudin kureng psl bola. Kalo psl wrestling...ckp jer. Cena ke..Batista ke..Kane ke..kompem dia tau.Itu pon nasib baik anak dia..Si Zizan.. penyokong Arsenal. Itu sbb dia tau. Kalo tak... nganga jer la Pak Sudin bile org cite psl bola.

"Knape Liverpool tak ble menang?Bkn ke dah menang lwn apa ntah team dari perancis tuh..", Pak Abu tetap nak menangkan pasukan dia. Mmg dasar penyokong Liverpool.

"Pak Abu...kalo stakat UEFA Cup tu...bagi jer la kat Fulham ker Everton ke Man City ke.. Piala tuh utk pasukan2 kelas-2 liga2 eropah la. Org sebok Champions League la...Champion tau..", Kata Hanif. Mamat ni kalau dibiarkan mau bertumbuk dgn Pak Abu. Tp nasib Pak Abu baek. Anaknya Zana mmg cun. Abis semua budak bujang kat kampung ni nakkan Zana. Maka kenalah Hanif ngontrol.. Itupon sebenarnya..Hanif tak tau yg Pak Abu mmg x nak bermenantukan penyokong MU. Kalo tau..punah ler harapan..hehe..

"Arsenal bkn tak ble menang Pak Sudin... Cuma tak tau sama ada budak2 Arsenal ni mampu bertahan utk semua 10 game. Lwn Barcelona kompem dah..kompem dah kalah.. If semua game bln 4 ni diorg ble sapu...mungkin diorg ble menang BPL. Itupon dgn harapan MU @ Chelsea buat silap.", Hujah Hanif.

"Semuanya bergantung pada bln 4 ni. If memasing ble dpt poen byk... tentu best bawah hingga ke wayar!", Pak Osman menyampuk.

"Point lah Pak Osman.. bkn poen!... Jgn ler alih bahasa sampai mcm tuh.. down to the wire kalo alih bahasa jd... hingga ke penhujungnya ler...", Kata Cikgu Hanif... Rosak bahasa org kampung skrg ni. Tp takpe...at least they try...

"Camane plak dgn liga super? Ade can tak Johor FC nak menang tahun ni?", Pak Sudin masih mencuba utk join the crowd.

Tp dia silap...abis jer dia sebut liga super... Pak Abu trus masuk keta menghala ke Pekan, Pak Mael sebok melayan pelanggan lain, Pak Osman? Buat2 nak ngikut Pak Abu...Hanif? Cepat2 naik motor...blah!

Moral of the story: Sesapa nak kawin ngan anak Pak Abu, kontek aku...Cun siot!!!

2 comments:

j or ji said...

wah..boleh tahan!

moze said...

hehe..tgh blajar dr sokernet ar ni..